Beba i ljetovanje

Beba i ljetovanje2

Naposljetku je došlo ljeto i vrijeme godišnjih odmora, za mame na porodiljnom razdoblje kada će napokon više biti sa svojim supruzima ili partnerima, a bebe sa svojim očevima. Tako je i mene privlačio san o odmoru na moru. Međutim, dok god je dijete malo, od odmora za majku nema ni o od onog nekadašnjeg izležavanja na plaži, u krevetu i ‘jesti ćemo kad stignemo’. Boravak na moru sa djetetom znači da ćete neprestano paziti da su njegove potrebe i sigurnost zbrinuti. Sam odlazak na more, posebice pakiranje, izvor je frustracija i prilično kompliciran. Odlazak na more bio je prvenstveno izvor veselja za moje dijete, dok je za mene život puno jednostavniji kod kuće jer imam sve što mi treba i lakše se organiziram. Kako bi si olakšali brige hoćete li sa sobom ponijeti sve što vam treba za dijete ili bi vam moglo zatrebati, a i da biste lakše spavali dan prije puta, najbolje je napraviti spisak. Podsjetite se da trebate pakirati racionalno jer bi se moglo dogoditi da svu prtljagu ne uspijete smjestiti u vozilo. Unatoč trudu, nikada u minimalizmu nećete dostići Skandinavce.
Beba i ljetovanje

 

 

 
Pa evo vam malo pomoći u pakiranju:

PONIJETI…

 

 

Odjeću i ručnike – prije polaska informirajte se o vremenskoj prognozi, ne dopustite da vas pogoršanje vremena zatekne bez dugih rukava, nogavica i jaknice. Ako će biti vruće, djetetu će najugodnije biti s minimalno odjeće, zato ne pretjerujte s uređivanjem, ljeto je idealno da dijete širi svoje granice pa slobodno postupajte po principu „peri – deri“. Stoga uzmite i detrdžent za ručno pranje i četkicu. Vaš mališan će biti najsretniji ako mu dopustite slobodno klipsanje po terasi, bez da ga stalno ograničavate brigom da će se uprljati. Ovo je doba idealno i za oslobađanje od pelena, ako ste prešli šest mjeseci starosti uzmite i kahlicu. Ako se dijete i uneredi, pa što, sada je to najlakše očistiti. Ako se odlučite na skidanje pelene, ponesite i nekoliko suhih gaćica koje će štiti nježnu dječju guzu, a istovremeno biti barijera za sve ono što „ispadne“. Na plažu ponesite i male kupaće gaćice. Preporuka je da svoje dijete štitite i od mogućih neprimjerenih pogleda.
Pelene – čak ako i mislite da ćete ih moći kupiti na odredištu, može se dogoditi da baš nemaju veličinu za vašu bebu. Iako sam pristalica eko platnenih pelena, njih ostavite kod kuće i pokušajte barem u tom segmentu pružiti sebi predah od pranja i sušenja.
Kolica – ako ste u mogućnosti, a i radi racionaliziranja prostora u automobilu, ponesite kišobran-kolica. Ona su odlično prijevozno sredstvo do plaže na čije ručke možete objesiti svu opremu koja vam treba na plaži.
Kozmetika i lijekovi – uvijek imajte sa sobom kremu sa visokim zaštitnim faktorom da ne požalite dolazak na plažu. Što se lijekova tiče, uvijek je dobro sa sobom imati rezervne čepiće za snižavanje temperature i toplomjer ukoliko vas usred noći zatekne visoka temperatura. Nadalje, ponesite neku kremu za njegu jer djetetovu kožu sunce i more isušuje kao i vašu, te kremu za ublažavanje uboda komaraca.

Beba i ljetovanje1
Sredstva protiv komaraca – neugodno sam se iznenadila kada su nas na otoku dočekali komarci. Stoga razmišljajte unaprijed i ponesite aparatiće, najbolje elektronske ultrazvučne koji nisu štetni za vas i dijete. Ponekad oni nisu dovoljni za miran san ili igru na svježem zraku pa imajte pri ruci i zaštitnu kremu koja se nanosi na kožu.
Igračke – ne pretjerujte, vaše dijete će otkriti da i druga djeca na plaži imaju drukčije, njemu nove igračke. Najvažnije su vam one koje ćete upotrijebiti u autu, prilikom vožnje na odredište. Najbolje je da to budu ili nove ili stare koje ste na neko vrijeme sklonili te su sada ponovno zanimljive.

Torba za bebu – kamo god išli uvijek imajte sa sobom u torbi hranu, piće, rezervne pelene i vlažne maramice. Na putu, u kolonama, na plaži, osigurajte se za krizne situacije.
Rekviziti za plažu – ova točka je opcija. Sve to možete nabaviti i na moru, ali vjerojatno po višim cjenama. Razmislite što je primjereno za vaše djete. Za moju jedanaestmjesečnu djevojčicu bio je sasvim dovoljan mini bazenčić u kojem se mogla kupati i u hladovini na plaži te kantica s lopaticom, grabljama, loptica. Prema njenim oduševljenim usklicima na šarenilo luftića koje je mogla vidjeti oko sebe, popustila sam i kupila kolut sa sjedalicom za kupanje. Zanimanje za njega trajalo je pet minuta. Moje dijete najbolje se i najsigurnije osjećalo u mojim rukama. Ako na plaži nema hladovine, u trgovinama se mogu pronaći sklopive tende – šatori za plažu.
Foto aparat – zabilježite uspomenu na prvo kupanje.
Prijenosni krevetić – razmislite hoćete li se moći opustiti ako je vaš mališan dosad sam spavao u svojem krevetiću, a sad će spavati s vama. Bebe su obično vrlo nemirne, posebno kada im je vruće, te se mnogo okreću. Ja sam očuvala svoj mir time što sam znala da mi dijete ne može ispasti iz kreveta.
I još nekoliko napomena; ako idete na nepoznatu destinaciju, raspitajte se koliko vam je plaža udaljena, kakav je pristup moru, ima li plićaka i hladovine. Ako je vaše dijete još uvijek na prijelaznoj prehrani, trebat će vam i štednjak za kuhanje, frižider, pa je možda najbolja opcija apartman s kuhinjom. U vrućim noćima olakšanje će vam donijeti i klima uređaj. Ne zaboravite da je dijete zaista još maleno te ga čuvajte od UV zračenja i izlazite samo u preporučeno doba dana.
Čini vam se previše? Pa vi ste sad mama i morate brinuti o svemu. Sretan put!

Piše: Tatjana Pavlic Blažon