Edukacija u trudnoći za dulje trajanje dojenja

trudnoća

trudnoća

Dojenje je itekako prepoznato kao najbolja hrana za dijete i zato Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje za svu dojenčad barem prvih šest mjeseci života.

Dohrana davana prije 6. mjeseca istiskuje majčino mlijeko i pri tome ne donosi nikakve prednosti za zdravlje. Dojenje može poboljšati zdravlje djeteta, zdravlje majke i povezanost između majke i djeteta. Dojena djeca imaju manju učestalost probavnih i dišnih bolesti, upale srednjeg uha i alergija, bolji vid, i bolji kognitivni razvoj i razvoj govora. Dosada nije proučen utjecaj edukacijskih intervencija u trudnoći na duljinu dojenja.

Ovaj Cochrane sustavni pregled uključuje podatke iz 16 randomiziranih kontroliranih studija s 8262 žena iz pretežno razvijenih zemalja poput SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Australije. Rezultati pokazuju da potpora majka-majci, potpora savjetnice za dojenje i formalna edukacija trudnica povećava trajanje dojenja. Potpora majka-majci u usporedbi sa standardnom njegom također je povećala stopu započinjanja dojenja. Nažalost, većina uključenih studija loše su kvalitete i utjecaj edukacije je prilično malen, zato u ovom trenutku nije moguće preporučiti određenu vrstu edukacije o dojenju. Dobiveni rezultati ovog sustavnog pregleda se temelje na pojedinim studijama i postoji potreba za novim, dobro osmišljenim kliničkim istraživanjima s prikladnim uzorcima.

Bilješka o prijevodu:
Hrvatski Cochrane ogranak
Prevela: Irena Zakarija-Grkovic

Datum objave:
 12 rujna 2012.

Autori:
Lumbiganon P, Martis R, Laopaiboon M, Festin MR, Ho JJ, Hakimi M

Izvor: http://www.cochrane.org/hr/CD006425/edukacija-u-trudnoci-za-dulje-trajanje-dojenja