Grupa za potporu dojenju „Iskra trajne ljubavi“ – Bošnjaci

U ovom mjesecu obilježavamo svoju prvu godinu rada.
U prostorijama ambulante Bošnjaci svake 4. srijede u mjesecu u 11 h, patronažna sestra vodi ovu grupu majki dojilja sa svojom djecom i povodom toga želi upoznati javnost o radu GPD i značaju pružanja podrške dojenju u zajednici.

Odaziv majki koje doje, u GPD, je dobar i čini se sve bolje prihvaćen. Važan je dolazak trudnica u GPD-a, jer će dobiti na vrijeme prave informacijei psihološki se pripremiti na dojenje nakon poroda. Dobiti osnaživanje od majki koje su u grupi i kroz njihovu stvarnu uspješnu laktaciju, trudnica može biti motivirana da i sama donese ispravnu odluku, da želi dojiti.

Zadovoljstvo koje dojilja osjeća i osobito važnost namirenosti djeteta dovode do zdrave privrženosti, koja je od neprocjenjive važnosti za roditeljstvo i rani razvoj djeteta. U grupi već prije poroda, trudnica, dobije uvid da majka i dijete mogu imati poteškoća u dojenju, da je to vještina koja će se tek usvajati i da se svaka teškoća može riješiti.

Untitled-1
Za majke je bitno da u grupi prime emocionalnu potporu,i da zajednički traže rješenje kod teškoća vezanih uz dojenje uz pružanje uzajamne pomoći a RJEŠENJE (iz vlastitih iskustava), koje grupa „iznjedri“ ima svoju težinu, učvršćuje i daje motivaciju, da se to rješenje uvaži.
Voditeljica grupe, upravo prebacuje na članice grupe upućena pitanja, kako bi se one same aktivirale da dođu do odgovora, a tek ako ima potrebe, dati će svoj stručno i znanstveno potvrđeno mišljenje. Grupa osnažuje majku od negativnih utjecaja okoline, kako bi mogla ustrajati u svom nastojanju dojenja.

Najčešće teškoće vezane su i uz negativan utjecaj okoline koji dolazi od najbližih. Često dojilje navode nedostatak podrške kada se pojave teškoće kod dojenja od strane ukućana.

Članice GPD ističu važnost, educiranja okoline odnosno ukućana, KAKO BI IMALE KVALITETNU PODRŠKU TIH KLJUČNIH OSOBA, i polako prave informacije postale i sama praksa . a predrasude o dojenju – prošlost!!

Nabrojiti ćemo neke od čestih predrasuda o dojenju (krivo tumačenje – zablude o dojenju);
– Štetno je često dojiti (razmaženost, premali unos „masnog mlijeka“).
– Dijete većinu mlijeka dobije u prvih 10 minuta.
– Djeci ne treba davati da budu na dojci, ako znamo da su pojela.
– Djeci treba uvoditi raspored i red u dojenju i ograničiti vrijeme podoja.
– Sa … kg ili … mj. treba prekinuti noćno dojenje.
– Dojilja obavezno mora piti mlijeko.
– Dojilja mora piti tekućinu veće količine tekućine.
– Majka koja se slabo hrani ima „slabo mlijeko“.
– Majka koja doji treba imati poseban jelovnik.
– Davanje vode /čaja/ adaptiranog mlijeka ne škodi.
– Po velikim vrućinama treba dati vodu.
– Duda/varalica ne škodi.
– Dijete ne smije mamu koristiti kao dudu-varalicu.
– Kod proljeva / povraćanja / temperature (kod majke) je zabranjeno dojiti.
– Uz antibiotike je zabranjeno dojiti.
– Majka koja ide raditi sa x mjeseci treba prekinuti dojenje.
– Ako dijete od 7 (8,9….)mj. odjednom odbija dojiti, dojenju je kraj i više ni ne treba dojiti.
– Dohrana je od 6.mjeseca života djetetu važnija nego unos majčina mlijeka.
– Ako dijete ne prihvaća dohranu, to je zato što majka previše doji i treba početi odbijati podoje.
– Dojenje nakon prvog rođendana nema puno vrijednosti, jer je mlijeko tada nekvalitetno ….itd.

Da bi majke lakše riješile teškoće pri dojenju, važno je da svoja iskustva između sebe podjele, da znaju koje su sve teškoće moguće i ipak uz veliku upornost rješive.

Postoji skala za mjerenje SAMOEFIKASNOSTI DOJENJA, koja daje uvid u ženino uvjerenje u vlastitu sposobnost da može dojiti, odnosno hoće li majka ODABRATI dojenje, koliko će u njemu biti UPORNA i kako će EMOCIONALNO odgovoriti na neke teškoće.
O postotku SAMOEFIKASNOSTI ovisi i njezina uspješnost u dojenju, a veliki značaj ima obitelj, naročito suprug, ako prepozna svoju ulogu u potpori.

NAJČEŠĆE TEŠKOĆE PRI DOJENJU SU:

– Položaj kod dojenja
– Zastoj mlijeka/mastitis
– Bolne/ravne/uvučene bradavice
– Odbijanje dojke
– Učestalo dojenje
– Višak mlijeka/često izdajanje
– Tehnika izdajanja
– Slabo napredovanje
– Strah da nema dovoljno mlijeka
– Slaba podrška obitelji
– Kolike/plač djeteta
– Iscrpljenost majke
– Depresija majke

Važno je pdržavati isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci, dojenje na zahtjev i dojenje do 2-3 godine djeteta, ovisi koliko dijete i majka to žele.
Šira populacija, naše društvo , konačno treba prepoznati vrijednosti zdrave prirodne prehrane, biti zrela podrška mladim roditeljima. Tako će se oni lakše nositi sa teškoćama majčinstva – roditeljstva, znati da su donijeli teže ali ispravne odluke i uz našu podršku, koja im je sigurno potrebna iako je „naglas“ ne traže.

Prije svega, ističem važnost i odgovornost same obitelji, koja je sada ključna, kako bi majka imala uvjete da bude USPJEŠNA U DOJENJU, koja „ništa ne košta“, a ima neprocjenjivu važnost, za zdravlje naše populaciju.
Izgradimo dobre temelje novih naraštaja!

Pripremila: Katica Oreč bacc.med.techn
Voditeljica grupe „Iskra trajne ljubavi“