Međunarodni tjedan dojenja u Bjelovaru, 2016.

Bjelovar dojenje

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja pod motom „Dojenje: ključ održivog razvoja“, zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić i koordinatorica projekta „Županija prijatelj dojenja“, doktorica Marija Čatipović održale su tiskovnu konferenciju, a tom prilikom predstavljeni su rezultati projekta „Županija – prijatelj dojenja“, ali i dva nova projekta „Očevi i djeca“ i „Skrb o majci i djetetu- zrcalo društvene zrelosti“.

U siječnju 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor Bjelovarsko – bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja“. Program se provodi u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvom zdravlja, s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje.

Dojenje je dobro za majku, isto koliko i za dijete. Stoga je 2001. godine osnovana radna grupa za promicanje dojenja u našoj županiji. Uveden je i Bijeli telefon gdje su se javljale majke, ali i očevi iz cijele Republike Hrvatske, te se započelo s vježbama za trudnice, trudničkim tečajevima i potpornim grupama za dojenje. Također, 2004. osnovana je Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo.  2011. godine prva pedijatrijska ordinacija, od sadašnjih pet, dobila je prestižni UNICEF-ov certifikat „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja“, a rodilište Opće bolnice Bjelovar dobilo je status “Rodilište prijatelj- djece”. Veliki napori su učinjeni od devedesetih godina kada je napravljena studija o zastupljenosti dojenja i postotak dojenja bio je nizak.  Do danas je učinjen veliki pomak. Cilj nam je  da djeca dobiju ono što je najbolje za njih, a to je ljubav i majčino mlijeko, pojasnila je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić.

Međunarodni tjedan dojenja, Bjelovar, 2016 (2)

Naglasila bih da sve ovo što radimo je u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvom zdravlja. Uz Županiju, s nama rade svi, Opća bolnica Bjelovar, Dom zdravlja, Patronažna služba i Grad Bjelovar. Puno toga je učinjeno do sada. Radeći dvadesetak godina na projektima shvatili smo da nije dovoljno ići s edukacijama o dojenju kada majka već rodi, pa smo krenuli prema trudnicama, a sada smo počeli raditi sa srednjoškolcima. Napravili smo anketu sa 154 srednjoškolca, s tri razreda Medicinske škole i tri razreda Ekonomske škole. Uvidjeli smo da 61% učenika želi učiti više o dojenju. Mi želimo mladim ljudima osvijestiti što je dojenje, dok im se još uvijek formiraju stavovi i bitno je da ta tema uđe u kurikulum, pojasnila je dr. Čatipović, predsjednica koordinacijskog odbora. Ove godine Međunarodni tjedan dojenja održava se pod motom „Dojenje: ključ održivog razvoja, a govori kako je dojenje ključno u promišljanju kako cijeniti naše zajedničko blagostanje od samog početka života, kako poštovati jedni druge i kako skrbiti o planeti na kojoj svi zajedno živimo.

Pokrenuli smo projekt „Ljekarna – prijatelj dojenja“. Prošle godine radili smo niz edukacija unutar naše ustanove za majke i djecu. Isto tako otvorili smo dio za dojenje, a na tu ideju smo došli od samih majki, jer na našem Korzu nema  prostora gdje bi majka mogla dojiti. Uz to opremili smo prostor za presvlačenje i njegu djetata. Ovo je samo početak uključivanja ljekarnika, izjavila je ravnateljica Ljekarne Bjelovar Katarina Fehir Šola.

Naše rodilište u Općoj bolnici, osim što pomaže budućim majkama na razne načine, može se pohvaliti kao jedino rodilište u Hrvatskoj gdje patronažne sestre jednom tjedno obilaze trudnice i majke. U suradnji s Patronažnom službom sestre posjećuju naše trudnice i babinjače u rodilištu, upravo kako bi se osigurao kontinuitet edukacije o dojenju, ali i svih ostalih pitanja koje nosi period od poroda na dalje. Osim toga, na izlasku  iz rodilišta majkama dijelimo  UNICEF-ove letke na kojima majke mogu pročitati savjete. Očevi koji su prošli trudničke tečajeve  mogu prisustvovati porođaju i tako suprugama osigurati lakši boravak u rađaoni. Sada nastojimo postati i „Rodilište – prijatelj majki“ uz to što smo „Rodilište – prijatelj djece“,. U zadnje vrijeme imamo trudnice albanske, kineske i romske narodnosti tako da poštujemo različite kulturološke i religijske navike, rekla je specijalizantica  ginekologije i opstetricije Željka Modrić Nikolić.

Prema našim informacija 98% majki izlazi iz rodilišta koje doje djecu, a svega 2% ne doji i to iz medicinskih razloga. Sve više majki doji što nam je i cilj ovog projekta, istaknula je Zdenka Mužina, prvostupnica primaljstva u odjelu za ginekologiju i opstetriciju.

Dva nova projekta “Očevi i djeca” i “Skrb o majci i djetetu – zrcalo društvene zrelosti“ predstavila je Slobodanka Čalić iz Regionalne razvojne agencije.

Regionalna razvojna agencija BBŽ je za Udrugu zdravo i sretno djetinjstvo pripremila dva projekta. Projekt „Očevi i djeca“ ima za cilj potaknuti buduće očeve da više sudjeluju u odgoju djeteta, da ih podučimo o roditeljskim pravima, o važnostima i dobrobiti aktivnog uključivanja u brigu o djeteta, kao i mijenjanje svijesti javnosti o ulozi muškarca u obitelji. Ciljana skupina u projektu su učenici 3. i 4. razreda srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije.  Drugi projekt je „Skrb o majci i djetetu – zrcalo društvene zrelosti“ prijavljen na natječaj Ministarstvo zdravlja. Cilj je educirati trudnice i majke o dojenju, reproduktivnom zdravlju žene, unapređenju zdravlja zubi trudnica, dojilja i djece.  U ovom programu je uključen i projekt  “Ljekarne prijatelji dojenja”.Partneri na projektu su Bjelovarsko-bilogorska županija i Visoka tehnička škola.

Pogledajte foto album