Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja 01. – 07. Listopada 2016.

Dojenje HUGPD

I ove godine u Hrvatskoj od 1.-7. listopada obilježavamo Nacionalni tjedan dojenja.

Tema ovogodišnjeg tjedna dojenja je: Dojenje: Ključ održivog razvoja

U rujnu 2015, svjetski lideri obavezali su se na postizanje 17 ciljeva u svrhu ukidanja siromaštva, zaštite prirode i okoliša te osiguranja prosperiteta – sa zajedničkim nazivom Ciljevi održivog razvoja. Svi mi imamo ulogu u postizanju tih ciljeva do 2030 godine.

Tema međunarodnog tjedna dojenja 2016 govori kako je dojenje ključno u promišljanju kako cijeniti naše zajedničko blagostanje od samog početka života, kako poštovati jedni druge i kako skrbiti o planeti na kojoj svi zajedno živimo.

Dojenje je pravo djeteta i  njegove majke, a zajednica je dužna osigurati najbolje moguće uvjete za ostvarivanje tih prava.

Međutim, mnogostruki aspekti dojenja ne mogu se promatrati niti promovirati samo kroz relaciju majka/dijete. Važno im je dati širi društveni značaj  što zahtijeva prilagodbu aktivnosti promicanja dojenja u različitim segmentima društva: zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Potrebna je promjena uvjeta i kvalitete skrbi za majke i djecu u rodilištima, majkama dostupna potpora stručnog i educiranog osoblja te prijateljskog i podržavajućeg okruženja obitelji i zajednice.

Posebni poticaj  razvijanju programa u zajednici su nove revidirane preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a koje potiču razvijanje novih programa prema većem uključenju zajednice u zaštiti i promicanju dojenju. Programi čije su aktivnosti usmjerene na zajednicu mogu utjecati na formiranje društvenog mnijenja i promjenu ponašanja pojedinca te stvaranju ozračja prijateljski naklonjeno uspostavi kulture dojenja.

U prilogu se nalaze i dokumenti o važnosti dojenja u ranom razvoju djeteta kojeg su usvojile Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF što želimo podijeliti sa svima vama kao i prilog “Poziv na Akciju!”.

Vaš HUGPD

WBTI izvještaj

Inicijativa svjetskih trendova u dojenju (ISTD)


Breastfeeding and early childhood development

Call to Action