Upute za pravilan način pripreme mliječnih formula

Prisutnost salmonele u mliječnoj formuli tijekom prosinca dovelo je do oboljevanja 26-tero djece u Francuskoj!
Kako možemo utjecati i zaštititi našu djecu od potencijalne opasnosti?

Početkom prosinca 2017.g.  mediji su objavili vijest o razvoju krize koju je izazvala upotreba onečišćene mliječne formule francuskog proizvođača Lactalis.
Radi konzumiranja ove mliječne formule registrirana je pojava infekcije probavnog trakta kod 26-tero djece mlađe od 6 mjeseci a zbog mogućnosti da se broj oboljelih poveća, Francuska vlada naredila je i povlačenje preko 700 tona mliječne formule ovog proizvođača.

Svim roditeljima i skrbnicima dojenčadi i male djece koji iz određenih razloga koriste neku od mliječnih formula bilo bi potrebno naglasiti koji rizik preuzimaju takvim načinom prehrane. Oni moraju biti upoznati sa činjenicom da takve mliječne formule u prahu nisu sterilne i da njihova upotreba nije u potpunosti sigurna, te da se pripremom na adekvatan način može smanjiti postojeći rizik od pojave infekcije.

Gotovo sve mliječne formule u Europi i na hrvatskom tržištu danas se nalaze u slobodnoj prodaji bez takvih dodatnih upozorenja na ambalaži o mogućim rizicima kao i preporukama/ smjernicama SZO o načinu njihove pripreme kojim se mogu umanjiti potencijalni rizici.
Stoga je potrebno podići svijest o ovom globalnom problemu čije posljedice vidimo i danas. Proizvođači mliječnih formula nažalost nedovoljno kontroliraju rizik od onečišćenja. Unutarnje inspekcije i sigurnosne mjere pokazuju da nisu dovoljne što svjedoči i pojava ovog novog slučaja gastro-enteralnih infekcija koje zbog nezrelog imunološkog sustava dojenčadi i male djece mogu dovesti i do razvoja ozbiljne bolesti.

Zbog toga je SZO usvojila dvije rezolucije 2005. i 2008. godine u zaštiti zdravlja djece hranjene adaptiranim pripravcima majčinog mlijeka kao i smjernice za pripremu, pohranjivanje i rukovanje praškastim formulama o kojima možete više vidjeti na linku: http://www.who.int/foodsafety/publications/powdered-infant-formula/en/
Ove smjernice su prevedene i na hrvatski jezik te su dostupne na stranicama HUSD-a i HUGPD-a.

Smjernice SZO također preporučuju da se na kutijama svih nadomjesnih proizvoda za majčino mlijeko u praškastom obliku nalazi i upozorenje da proizvod nije sterilan i da može biti kontaminiran patogenim bakterijama koje mogu uzrokovati nastanak ozbiljne bolesti.

Pravilna priprema i rukovanje ovim proizvodom umanjiti će postojeći rizik od nastanka bolesti. Savjetuje se da se za svaku pripremu obroka sa praškastom formulom voda prokuha do ključanja a zatim ohladi i mješa sa prahom pri čemu temperatura vode ne smije biti niža od 70⁰C kako bi se patogene bakterije, koje se u prašku mogu naći u potpunosti uništile (Enterobacter/Cronobacter sakazikii i Salmonella).

Proizvođači koji distribuiraju nadomjestke za majčino mlijeko u prahu nažalost sustavno ignoriraju ove sigurnosne preporuke i putem svojih web stranica. Savjetuju roditelje da voda za pripremu ovih proizvoda mora biti maksimalno ohlađena na 50⁰C uz dodatne savjete kako vodu mogu pripremiti za cijeli dan (kroz 24h) i njezinu adekvatnu toplinu održavati u termos boci, čime se samo dodatno utječe na rizike razmnožavanja bakterija.

Vlade država imaju obavezu prema Konvenciji o pravima djece, čiji je Hrvatska potpisnik, da brane i štite pravo svakog djeteta i u okviru ovog segmenta korištenja adaptiranih nadomjestaka za majčino mlijeko te bi trebale obavezati proizvođače da osiguraju potrebna upozorenja svim svojim korisnicima kao i potrebne informacije prema postojećim smjernicama kako bi se onemogućio nastanak postojećih rizika.

Majčino mlijeko je ključno za preživljavanje i zdravlje svakog novorođenčeta, dojenčeta i malog djeteta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva. Predstavlja optimalni način prehrane za svako dijete i isključivo dojenje u potpunosti osigurava sve potrebne elemente za njegov rast i razvoj do navršenog 6-tog mjeseca života svakog djeteta kao i poslije uz uvođenje dohrane krutom hranom. Svjetska zdravstvena organizacija SZO preporuča dojenje do dvije godine ili dok god majka i dijete to žele.

U slučajevima kad iz bilo kojeg razloga dijete nema mogućnost pristupa mlijeku vlastite majke prvi slijedeći izbor u prehrani je prehrana mlijekom iz banke humanog mlijeka (što je osobito važno za prijevremeno rođenu djecu) a tek na trećem mjestu kao najprikladniji način  je prehrana adaptiranim pripravcima tj. mliječnom formulom(1).

Dojenje je stoga i jedini siguran  način u prehrani dojenčadi i male djece te ga je potrebno štititi, promovirati i zagovarati kako bi se uz sve dobrobiti osigurala i sigurnost u prehrani naše djece.

REFERENCE:

  1. Cattaneo A. Fallon M. Kewitz G. Mikiel-Kostyra K. Robertson A. 2006. Infant and young child feeding: standard recommendations for the European Union Available from: http://www.richtigessenvonanfangan.at/fileadmin/Redakteure_REVAN/user_upload/EUNUTNET_Infant_and_young_child_feeding.pdf

Autor: Dinka Barić mag.med.techn.,IBCLC

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) – preporuke za zdravstvene ustanove

Preuzmite preporuku za zdravstvene ustanove


WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) – preporuke za roditelje

Preuzmite preporuku za roditelje