Vaša iskustva: Osviješteno majčinstvo

Osviješteno majčinstvo
Danas kada svaka žena ima mogućnost kontrole svoje plodnosti mehaničkom i oralnom kontracepcijom i kada prirodno planiranje obitelji nije nepoznanica, dana nam je sloboda u odluci kada ćemo svjesno željeti preuzeti na sebe majčinstvo. Iznimaka uvijek ima, ali srećom živimo u društvu gdje nam je omogućena emancipacija i donošenje odluka.

U svijetu odraslih, trebalo bi vrijediti da donošenje odluke nosi sa sobom i odgovornost. Odluka za majčinstvo povlači za sobom veliku životnu promjenu, posebice u promjeni prioriteta. Iz perspektive sagledavanja svijeta kroz sebe i vlastite potrebe, majka neizbježno mora nadići centralizam svoje osobe kako bi mogla udovoljiti velikim potrebama malenog, nemoćnog djeteta. Iako možemo pričati o roditeljstvu kao obvezi svakog od roditelja, majka će imati primarnu ulogu u početku djetetova života, a posebno ako je odlučila dojiti. Roditeljstvo stupa u prvi plan tek kada dijete postane svjesnije svoje okoline i tek kada može početi odgoj, s prvim zabranama, usađivanjem navika, uvođenjem u društvene norme.

Dijete je ljudsko biće i ima svoja prava, a koja su lijepo pobrojana UN-ovom Poveljom o pravima djeteta. Iako možda ne pridajemo toliko razmišljanja o tome što sve treba djetetu, prije planiranja obitelji valjalo bi razmisliti o tome možemo li djetetu osigurati krov nad glavom, svakodnevnu zdravu hranu i zdravstvenu njegu. Dijete ima pravo i na tjelesni integritet, mora se štititi od emocionalnog i fizičkog zlostavljanja. Djetetu se treba omogućiti i igra i obrazovanje. Pa iako su naši roditelji u osnovnu školu išli u rabljenim cipelama i pisali zadaće na pločicama, vremena se mijenjaju i da bi išla u korak s modrenim svijetom, djeci danas treba priuštiti ne samo nove pomodne tenisice već i kompjuter. Nažalost, uzevši u obzir samo materijalnu komponentu, mnogi mladi parovi bi trebali ustuknuti pri odluci za dijete.

 

Često možemo čuti da nekada djeca nisu bila tako neodgojena, tako nedisciplinirana, bez poštovanja prema starijima. Krivnja se svaljuje na odgajatelje i školski sustav, a pritom se zaboravlja na jezgru iz koje sve potječe. Djeca kopiraju svoje najveće uzore – roditelje. Mišljenja sam da većina naučenog ponašanja potječe «od doma». Stoga imati dijete znači preuzeti svjesnu ulogu u njegovom odgoju, ne samo razgovorom i vodstvom, već i uzorom. Želimo li obitelji u kojima djeca mare za svoje ostarjele roditelje, potrebni su nam i roditelji koji ne trče samo za karijerom prepustivši djecu sebi samima ili isključivo trećim osobama. U najnježnijoj dobi od prve tri godine života, dijete pogotovo čezne za privrženošću, najčešće jedne do tri osoba, u prvom planu majke. Razvojna psihologija govori da dijete treba oslonac i nježnost u najbližim osobama kako bi postalo neovisna i samopouzdana osoba, roditelja kao sigurnu luku kojoj se uvijek može vratiti i u koju se može pouzdati.

 

Majčinstvo nadasve oplemenjuje ženu koja njome ostvaruje ulogu koju joj je zadala priroda, a to je kreacija iz vlastite utrobe i hranjenje života u prvih nekoliko mjeseci u životu bebe. Od svih životnih uloga, ova je možda najzahtjevnija jer znači ostavljanje vlastitog ja u drugom planu. Opet, ona vas može i najviše obdariti prekrasnim trenucima. Najveći životni užici su oni koje dijelimo s drugima, a posebice kad ih obogati mnoštvo smijeha vašeg malenog.

 

Napisala: Tatjana Pavlic Blažon