ŠTO JE DOJENJE?

Dojenje je u periodu majčinstva najprirodnije i najljepše iskustvo u životu žene. Prirođeno je,ali to ne znači da je jednostavno i lako. To je vještina koja se usvaja strpljenjem,ustrajanošću i vježbanjem. Kada se savladaju početni problemi i prepreke,osjećaj je zaista prekrasan. Između majke i djeteta se uspostavlja jedan potpuno novi oblik komunikacije, u tom trenutku izrazito važna emocionalna veza koja u kasnijem životu rezulitira psihološkom stabilnošću i povjerenjem u svijet koji nas okružuje, prije svega u vlastite roditelje.

dojenje

Da li će nam se naše dijete kasnije obratiti u situacijama kada ne vidi rješenje za svoje male ili velike probleme, da li će nam ispričati događaje koji su se dogodili tokom dana, ovisi o našem postupanju prema tek rođenom djetetu od prvog trenutka njegovog života. Koliko i na koji način smo se odazvali na zadovoljavanje njegovih osnovnih ljudskih potreba od samoga rođenja. Majčina dojka i bradavica je djetetu jedina sigurnost koju ima nakon rođenja, nakon što je iz sigurnog majčinog okruženja došlo na svijet. Ne smijemo dozvoliti da djeca prvi korak u vanjski svijet učine na pogrešan način. Priroda je savršena! Zašto sami sebi(i svojoj djeci)kompliciramo život do samoga početka kad se za sve na tako jednostavan i savršeni način pobrinula priroda.

dojenje

Mlijeko svake majke je upravo onakvo kakvo treba biti baš za to dijete s obzirom na gestacijsku dob, porođajnu težinu pa čak i spol. Ne postoji majka koja ima preslabo ili neodgovarajuće mlijeko za svoje dijete. Kako dijete raste,kako organizam sazrijeva tako se sastav i količina majčinog mljekamijenja. Uz majčino mlijeko ne treba nikakvu drugu tekućinu davati djetetu jer se sastav majčinog mlijeka mijenja tokom samoga podoja. Tako će dijete u ljetnim mjesecima dojku tražiti češće i sisati kraće,što se događa zbog žeđi djeteta i njegove potrebe za tekućinom

Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja
Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja

Drage majke i one koje to planirate postati, za sve probleme i pitanja vezana za dojenje, svakako se obratite patronažnoj sestri u sklopu Doma zdravlja kojemu pripadate prema mjestu stanovanja. Imajte povjerenja u sebe i nemojte na temelju tuđeg iskustva stvarati negativne predrasude o dojenju.

Pružimo djeci ono što i onako za njih kao roditelji želimo,ono o čemu piše Povelja o pravima djeteta,samo najbolje za našu djecu, a to je MAJČINO MLIJEKO.