Pitanja i Odgovori

Isključivo dojenje podrazumijeva hranjenje djeteta samo majčinim mlijekom, bez dodavanja bilo kakve druge hrane ( drugih mlijeka, mliječnih formula, krute hrane ) i tekućine (niti vode i čaja). Preporuča se isključivo dojiti do navršenih 6 mjeseci života djeteta, jer do te dobi majčino mlijeko u potpunosti i najbolje zadovoljava sve prehrambene potrebe i imunološke osobitosti još nezrelog organizma dojenčeta. Dodavanjem bilo koje hrane ili tekućine mogu se umanjiti zaštitni učinci majčinog mlijeka na sprečavanje infekcija i alergija u djeteta. Nakon navršenih 6 mjeseci, uvodi se polagano kruta hrana na žličicu i tekućina na šalicu uz nastavak dojenja.

Dojiti na zahtjev podrazumijeva dopustiti djetetu da siše kada god to ono želi i koliko dugo želi. Mlijeko se u dojkama stvara prema principu ponude i potražnje : što se dojke češće i potpunije prazne, to će se više mlijeka stvarati.. Ponekad majke kojima se čini da nemaju dovoljno mlijeka  pokušavaju povećati razmake između podoja misleći da će se tako “skupiti” više mlijeka  pa će uspjeti nahraniti dijete, što je kontraproduktivno – na taj način će količina mlijeka stagnirati ili se smanjivati. Istina je upravu suprotna : čestim podojima potiče se obilnija produkcija mlijeka! Kada dijete često siše i potpuno prazni dojke potiče ih da stvaraju sve više i više mlijeka.

 

Novorođenčetu treba ponuditi dojku čim posumjate da želi jesti. Jasni pokazatelji da želi sisati su: budno je i  izvodi brze pokrete glavicom i ručicama, okreće glavicu kao da nešto traži, gura ručice u usta, cmokće, nemirno je. Plač je kasni znak gladi i nije potrebno čekati ga jer je tada teže pravilno postaviti novorođenče na prsa.

Ponekad je novorođenče uspavano, rijetko se budi za podoje i kratko i/ili pasivno siše – tada ga je potrebno buditi za podoje svakih 1-3 sata, ovisno koliko je učinkovito sisalo pri prethodnom obroku. Za vrijeme podoja takvu bebu treba poticati da duže i aktivnije siše: dodirivanjem bradice, glavice, uški, nosića, potiljka, stopala, prelaženjem prstima duž leđa – otkrijete što pomaže kod vaše bebe! Buditi je najčešće potrebno bebe niske porođajne težine, prerano rođene, bebe majki koje su primala anesteziju i neke lijekove pri porodu, hipotonične bebe i bebe koje imaju žuticu.

Tijekom dana obroci različito traju, i nije ih dobro vremenski ograničavati. Svako dijete je drugačije – neki sišu svega 10 minuta , a neki do 40 minuta. Obično podoji traju 20 -30 minuta. Kada je dijete sito, samo ispusti bradavicu. Ako dijete dugo siše, a nakon obroka je još uvijek nezadovoljno, popravite položaj kod dojenja.

Bolne i oštećene bradavice su čest su problem u prvim danima dojenja. Glavni uzrok boli i ispucalosti bradavica je nepravilan položaj kod dojenja. Uvijek je potrebno provjeriti i popraviti položaj kod dojenja i djetetu prvo ponuditi manje bolnu bradavicu. Dijete također hranite češće kako biste izbjegli pohlepno sisanje a nakon podoja oprezno skinite dijete s dojke da ne ošteti bradavicu. Dojke potom izložite sušenju na zraku, ostaviti nekoliko kapi majčinog mlijeka poslije podoja da se osuši na zraku, i izbjegavati vodu te posebno sapun koji će još dodatno osušiti bradavice. Ako je dojenje previše bolno, potrebno je ručno se izdojiti i izdojeno mlijeko dati djetetu na žličicu ili čašicu dok se bradavice ne oporave.

U početku je djetetu potrebno davati obje dojke kako bi potaknuli bolje izlučivanje mlijeka – što je više poticaja, više je i stvaranja mlijeka. Prvih nekoliko dana dojenje je učestalo po danu i po noći, ali već za nekoliko dana mlijeko će nadoići te će dijete postupno rijeđe zahtjevati hranjenje. Tada je potrebno davati mu jednu dojku za jedan podoj, jer na početku je mlijeko koje ima manje masnoće, a pri kraju dojenja u mlijeku ima više masnoća koje dijetetu daju sitost. Kod jednog podoja dijete treba dobiti i predmlijeko i zadnje mlijeko.

Dijete dobiva dovoljno mlijeka ako tijekom 24 sata ima 6-8 mokrih pelena te 2-5 stolica, ako nakon hranjenja samo ispusti dojku te izgleda zadovoljno i opušteno. Za dijete mlađe od 7 dana stolice mogu biti zelene boje, dok su nakon toga zlatnožute boje.Može se desiti da krajem prvog mjeseca djeca nemaju stolicu i po nekoliko dana, no ako se normalno ponašaju nema razloga za brigu jer dijete u potpunosti iskorištava majčino mlijeko i nema ostataka.Ako je majka zabrinuta, najbolje je prekontrolirati tjelesnu težinu djeteta.

hranjenje_djeteta
Najoptimalnije je dojiti dijete isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci. Ukoliko primjećujete da dijete traži nešto novo i dobro postavlja jezik kad mu se ponudi žličica, tada eventualno započnite dohranu krutom hranom u petom mjesecu života.

Najvjerojatnije dijete češće doji iz one dojke koja vam je veća. Pokušajte naizmjenice djetetu nuditi obje dojke, a ukoliko ono odbija manju, nudite mu je češće noću, kada doji u polusnu.

Bolne bradavice najčešće su posljedica oštećenja uzrokovanih nepravilnim položajem djeteta na dojci i lošom tehnikom dojenja. Patronažna sestra Vam može pomoći da popravite tehniku dojenja. Pomoći vam mogu i slijedeći postupci:

–          svaki podoj započnite na dojci s manje bolnom bradavicom pa nakon nekoliko minuta, kada se uspostavi otpuštanje mlijeka i dijete počne laganije sisati, nastavite dojiti na dojci s bolnijom bradavicom

–          dojite često, prije nego dijete jako ogladni : jako gladno dijete će sisati halapljivo i snažno pa će i bol biti jače

–          prije podoja pređite kockicom leda ( koji se već počeo topiti – da se ne zalijepi za bradavicu )  prako bradavice: hladnoća će ju anestezirati pa ćete slabije osjećati bol

–          mijenjajte položaje sebe i djeteta pri dojenju:  tako se izmjenjuju mjesta najvećeg pritiska

–          pažljivo odvajajte dijete od dojke: nježno mu umetnite vaš mali prst (odrežite kratko nokat ) u kut između usnica, tako da propadne između gornje i donje čeljusti. Usta će se rastvoriti, vakuum popustiti i jednostavno se odmaknite od djeteta- dojka će ispasti iz njegovih usta bez razvlačenja tkiva

–          nakon podoja krako prosušite bradavicu na zraku, a zatim premažite s par kapi izdojenog mlijeka. Jače oštećenu bradavicu namazanu mlijekom možete nakon par minuta tanko premazati i mašću od pročišćenog, hipoalergenog lanolina

–          ukoliko koristite jastučiće za upijenje mlijeka koje curi između podoja, česti ih mijenjajte i povremeno ostavite bradavice da se prozrače

Izbjegavajte:

–          pranje bradavica sapunima, dezinficijensima i neproverenim ljekovitim mastima. Perite bradavice običnom vodom

–          bočice i dudice jer ometaju pravilan prihvat i tehniku dojenja

–          šeširiće jer  također mogu remetiti tehniku dojenja

–          neprimjerene pumpice za izdajanja koje oštečiju bradavice

–          preuzak, krut, sintetički grudnjak koji stišće i nadražuje bradavice i potiče znojenje

Ponekad je uzrok bolnih bradavica gljivična infekcija ( mlječac ili soor ). Radi se zapravo o prekomjernom rastu gljivice Candide albicans koja je prirodno prisutna na našim sluznicama ( dakle, ne radi se o infekciji kojom ste se zarazili izvana ). U povoljnim uvjetima kao što su vlažna, topla i mračna podloga ( vlažne bradavice pregrijane u sintetičkom grudnjaku ) i smanjene otpornosti organizma Candida se uspijeva namnožiti u dovoljno velikom broju da izazove upalu ( infekciju ).  Na soor posumnjajte, ako se bolnost bradavica nastavi usprkos provođenju svih preporučenih postupaka ili nastupi naglo nakon tjedana/mjeseci bezbolnog dojenja. Mogući simptomi soora su :

–     zacrvenjene bradavice koje bole i peku

–          otvrdnule, bolne bradavice; mogu se i ljuštiti ili svrbiti

–          bjelkaste nasklage u utorima bradvica koje se ne daju obrisati

–          probadajuća ili žareća bol u dojci duž mliječnih kanalića za vrijeme, nakon i/ili između podoja

Istovremeno dijete može imati soor u usnoj šupljini: bijele naslage na jeziku i /ili sluznici obrašćića koje su bolne pa nerijetko oklijeva da primi dojku, nemirno siše i često pušta ili čak odbija dojku. Neka djeca imaju pelenski ospip uzrokovan  istom gljivicom.

Soor je naročito čest ukoliko je majka iscrpljena, također i kada majka ili dijete dobivaju ili su dobivali antibiotik. Ukoliko sumnjate na soor, obratite se liječniku koji će Vam propisati ljekoviti gel kojim se mažu bradavice. Uvijek se liječe istovremeno i majka i dijete kod kojeg se primjenjuje isti gel za infekciju u usnoj šupljini, a specijalna krema kada se radi o infekciji pelenske regije.

Obično treći dan nakon vaginalnog, a često nešto kasnije nakon poroda carskim rezom, mlijeko krene nadolaziti u većim količinama, ponekad naglo, dojke nabreknu, otvrdnjavaju i možete napipati kvrge po njima. To se najčešće događa kada novorođenče ne boravi uz majku i ne stavlja se na prsa na zahtjev ili je uspavano pa rijetko traži podoje ili kada majka i beba još nisu savladali tehniku dojenja pa su podoji neučinkoviti. Tada je potrebno uzročno djelovati: često dojiti, buditi novorođenče za podoje i/ili popraviti tehniku dojenja. Ukoliko je i areola ( tamni kolut oko bradavice ) tvrda i ispupčena, dijete neće moći dobro prihvatiti dojku i sisati, pa je prije podoja potrebno izdojiti malo mlijeka – toliko da se područje areole smekša. Dijete će tada moći uhvatiti dojku pravilno i učinkovito sisati. Da biste mu olakšali dotok mlijeka prije podoja još i izmasirajte dojke i stavite topli oblog ( Vidi: Kako se provodi masaže dojki  ). Nastavite dojiti često na obje dojke.

Ponekad se, usprkos čestim i učinkovitim podojima, dojke i dalje prepunjavanju jer mlijeko jednostavno navire u prevelikoj količini koju beba još ne može posisati. Tada je potrebno izdajati mlijeko kako ne bi došlo do zastoja mlijeka, začepljenja mliječnih kanalića i upale dojke ( Vidi: Kako izdojiti dojke? ). Prije izdajanja dojke treba izmasirati ( Vidi: Kako se provodi masaža dojki ) i kroz 10-tak minuta utopliti stavljanjem toplih obloga ili tuširanjem toplom vodom – tako će se dojke djelomično omekšati, mliječni kanalići proširiti i  potaknuti refleks otpuštanja mlijeka, što će Vam izdajanje učiniti bržim, lakšim i učinkovitijim. Refleks otpuštanja mlijeka  potiču i psihičko opuštanje, maženje s bebom koja leži na Vašim golim prsima, šalica tekućine neposredno prije podoja, masaža vrata i leđa dok dojite, bebin plač.

Ukoliko se i nakon početne navale mlijeka dojke prepunjavaju i otvrdnjavaju usprkos čestim podojima i dobrom napredovanju djeta, izdajajte se više puta dnevno, ali tek toliko da napetost popusti – na taj način ćete spriječiti komplikacije,a produkcija mlijeka će se polagano usklađivati s djetetovim potrebama. Ne preporuča se izdajanje do kraja jer će to biti poticaj da se mlijeka stvara još više. S vremenom će dijete narasti, a time i njegove potrebe za mlijekom pa će potreba za izdajanjem nestati. Budite strpljivi, bebe rastu vrlo brzo! Izdojeno mlijeko možete zamrznuti i sačuvati za kasnije ( Vidi : Kako pravilno čuvati izdojeno majčino mlijeko? ).

Položite dojku na ispružen dlan jedne ruke, ispružite prste druge ruke i jagodicama četiri prsta (osim palca) masirajte dojku čineći kružne pokrete. Pomičite prste u smijeru kazaljke na satu u koncentričnim krugovima počevši od perifernije ( dijela dojke uz prsni koš ) prema bradavici. Pri tom pridržavajte dojku dlanom druge ruke lagano pružajući otpor. Pri masaži pritišćite tkivo dojke lagano do umjereno. Ukoliko je dojka tvrda, prije masaže primjenite tople obloge – umotajte dojku u topli suhi ili vlažni ručnik ili se tuširajte toplom vodom kroz desetak minuta. Toplina će djelomično omekšati dojku pa ćete izbjeći snažno pritiskanje i gnječenje osjetljivog tkiva.

Preporučljivo je ručno izdajanje nakon toplih obloga i masaže dojki ( Vidi : Kako provoditi masažu dojki? ). Operite dojke i  ruke, pripremite čistu posudu u koju ćete se izdajati ukoliko želite sačuvati mlijeko, smjestite se u ugodan položaj i mirnu prostoriju, opustite se i popijte šalicu omiljene tekućine.

Učinkovita je i jednostavna slijedeća tehnika izdajanja: palčeve i kažiprste postavite uz rub areole ( tamnog koluta oko bradavice )  tako da su nasuprot jedni drugima ( palčevi na gornjoj polutci, a kažiprsti na donjoj polutci areole). Pritisnite istovremeno palčeve i kažiprste prema natrag, tako da dojku potisnete prema prsnom košu ( veće dojke istovremeno potisnite i prema gore ) i zadržavajući dojku u tom položaju stišćite palčeve i kažiprste jedne prema drugima. Mlijeko će se pojavljivati u kapima i povremeno u mlazovima. Ključno je da potisnete dojku prema prsnom košu jer ćete na taj način lakše i obilnije izdajati. Rotirajte prste kružno u smijeru kazaljke na satu tako da se ravnomjerno isprazne svi dijelovi dojke. Mnogim majkama je lakše izdajati se samo jednom rukom – tehnika je ista samo što se pri tom druga ruka odmara.

Tijekom izadajanja mlijeko u navratima istječe u većoj količini, u mlazovima. To prepoznajte kao refleks otpuštanja mlijeka. Kada dotok mlijeka oslabi ili gotovo stane, ponovno kratko izmasirajte dojku pa  nastavite s izdajanjem. Izmjenjujte ova dva postupka nekoliko puta sve dok ne utvrdite da ste dobro omekšali dojku, da je praktički izdojena do kraja.

Najbolje je izdajati obje dojke istovremeno: kada se uspostavi refleks otpuštanja mlijeka u jednoj, istovremeno se uspostavlja i u drugoj dojci što možete i prepoznati po kapanju mlijeka iz te dojke. Ova spoznaja vam uvelike može ubrzati i olakšati izdajanje.

Ukoliko želite izdojiti samo jednu dojku i/ili Vam izdajanje ne ide, pokušajte izdajati istovremeno dok dijete siše na drugoj dojci – kada primjetite da dijete intenzivnije guta izdajajte drugu dojku na opisan način i mlijeko će poteći.

Majčino mlijeko se može nakon izdajanja pohraniti na duže ili kraće vrijeme. Bitno učiniti to na pravi način kako bi se maksimalno očuvali hranjivi sastojci i spriječilo kvarenje.

Na sobnoj temperaturi od 19 – 22 stupnja mlijeko može stajati 4-6 sati, ali ga se ne smije grijati prije davanja djetetu. Mlijeko nikada ne bi smjelo stajati na temperaturi iznad 37 stupnjeva (npr. držati ga u toploj kupelji dok se dijete ne probudi) !

U hladnjaku na najgornjoj polici ( gdje je temperatura 0-4 stupnja) možete ga čuvati 2-4 dana ukoliko ga pohranite odmah nakon izdajanja. Zagrijte ga tako da posudu s mlijekom stavite u u veću posudu s vrućom vodom ( ne toplijom od 60 stupnjeva ). Nemojte zagrijavati mlijeko na štednjaku ili mikrovalnoj pećnici jer tako gubi hranjive i zaštitne sastojke. Jednom ugrijano mlijeko upotrijebite u roku od jednog sata i nemojte ga ponovno grijati.

U pretincu u sklopu hladnjaka mlijeko može stajati do 2 tj, a u zasebnom dubokom zamrzavanju do 6 mjeseci. Mlijeko zamrzavajte u vrećicama posebno izrađenim za tu namjenu i označite na svakoj datum izdajanja i količinu. Mlijeko je najbolje otopiti postupno u hladnjaku, a upotrijebiti svakako u roku 24 sata. Otopiti ga možete i u toploj kupelji. Na bilo koji od ova dva način da ste odmrznuli mlijeko, jednom kada ga ugrijete potrošite ga unutar sat vremena i nemojte ga ponovno grijati.

Možete dojiti bez problema kroz cijelu drugu trudnoću, a nakon poroda možete istovremeno dojiti dvoje djece. Ukoliko imate problema sa grčevima, tada se svakako posavjetujte sa svojim ginekologom, jer dojenje izaziva lagane kontrakcije uterusa .

Dijete nikako ne smijete dojiti sa piercingom, koje je njemu strano tijelo i osjeća ga kao hladno i neugodno. Osim toga, postoji i mogućnost gušenja djeteta ukoliko se iz nekog razloga taj piercing otpusti.

dojenje glavobolja
Majka dojilja mora se u vrijeme dojenja zdravo i pravilno hraniti. Obroci se nikao ne preskaču, kako ne biste pali u hipoglikemiju koja kao posljedicu nosi glavobolje. Za vrijeme dojenja imajte kraj sebe bočicu sa vodom i stalno pijuckajte kako biste nadoknadili tekućinu koju gubite dojenjem. Nepravilni položaj majke za vrijeme dojenja također može biti uzrok glavobolje. Podbočite se sa svih strana jastucima i ne spuštajte glavu i ramena prema djetetu, nego približite dijete svojoj dojci , a glavu i ramena prislonite u udoban naslonjač, čime ćete izbjeći nepravilni položaj vratne kralježnice koji također može biti uzrok glavoboljama.

Dojenom djetetu nije potrebno dodavati vode ni čaj. Majčino mlijeko ima dovoljno vode i svih hranjivih sastojaka koji su potrebni za pravilan rast i razvoj djeteta. Ako mislite da je dijete žedno, ponudite mu prvi dio majčinog mlijeka, koji je nešto slađi i vodeniji. Dijete će podojiti nekoliko minuta i biti zadovoljno.

Novorođenče se može uspješno nadohranjivati čašicom, štrcaljkom, žličicom ili setom za relaktaciju. Ovisno o potrebnoj učestalosti i količini nadohrane, patronažna sestra Vas može podučiti svim navedenim metodama, a one se uz Vašu želju i motivaciju mogu uspješno provoditi iako vam možda zvuče komplicirano. Važno je izbjeći bočicu kada god je to moguće, jer davanje bočice, naročito više puta u danu, može remetiti dojenje ili ga potpuno uništiti. U svim rodilištima – prijateljima djece ( a u našoj zemlji su to sva rodilišta osim jednog) novorođenčad se, ukoliko je nužno, nadohranjuje čašicom ili štrcaljkom, što je dokaz kao je to itekako moguće i to od prvog dana života djeteta! Potrebno je samo donijeti odluku da to želite u cilju uspostavljanja i očuvanja dojenja i naoružati se znanjem, strpljenjem, upornošću i podrškom stručnih i bliskih osoba. Patronažna sestra Vas može povezati s majkama iz Grupe za potporu dojenju koje su uspjele nadohranjivati dijete na ove načine i zatim uspostavile uspješno isključivo dojenje. One će Vam rado pomoći svojim iskustvom i podrškom.

Novorođenče se rađa s refleksom sisanja. U prvim tjednima života ono uči i uvježbava tehniku sisanja na dojci. Taj proces mogu ometati davanje dude varalice i bočice budući da novorođenče na različite načine siše dudice i dojku. Dudice zbunjuju novorođenče i mogu dovesti do konfuzije :  novorođenče odjednom ne zna prihvatiti dojku i sisati, plače, ljuti se i odbija dojku. Kada i uspije zahvatiti dojku, učini to plitko ( jer se tako hvata dudica, dok se dojka prima široko i jako otvorenih usta ) što je majci bolno, oštećeuje bradavicu i onemogućava učinkovito isisavanje mlijeka jer dijete siše samo bradavicu. Kada se novorođenčetu uz dojku daje i bočica, ono može početi odbijati dojku jer je sisanje iz bočice drugačije i lakše. Ukoliko morate nadohranjivati dijete učinite to štrcaljkom, čašicom, žličicom ili setom za relaktaciju. O tim tehnikama Vas može  podučiti patronažna sestra ( Vidi: Kako nadohraniti novorođenče? ).

Sisanjem dude varalice dijete djelomično zadovoljava svoju prirodnu potrebu za sisanje, “zavarava” se – kako joj samo ime kaže. To može remetiti učestalost i kvalitetu sisanja na dojci i dugoročno prouzročiti nedovoljno poticanje dojki na stvaranje mlijeka i tako dovesti do smanjenja laktacije.

Bravo, vidite kako imate pametno dijete, pa bočica nije mama!

Nije u redu da tako rano odustanete od dojenja. Time nesvjesno oduzimate pravo djeteta na zdraviji način života, naročito jer u toj dobi dijete još nema razvijeni svoj imunosustav, nego ga dobiva preko majčinog mlijeka. Dijete se mora dojiti prvih šest mjeseci života, dok se preporuča da to radite sve dok ono traži dojku. Sa 3,5 mjeseci starosti dijete se sigurno neće samo odbiti od dojke, tražiti će dojenje i dalje, pa i vi morate to željeti i ustrajati u tome.

Dijete se tijekom dana i noći doji kad ono traži. Koji puta se majkama čini da su dojenja prečesta i da to djetetu nije potrebno, ili pak posumnjaju u kvalitetu svog mlijeka. Kada traži dojku, dijete ipak nije uvijek gladno. Vrlo često ono samo želi biti sa majkom, osjećati njenu toplinu i miris, a to je najčešće kada ima probavne smetnje ( dojenačke kolike ). Ponudite djetetu dojku kada je nemirno iako mislite da nije gladno. Nećete pogriješiti. Tada su podoji nešto kraći, ali dijete će vam biti zahvalno, smiriti se i zaspati na dojci. Nažalost, nema uspješne formule za dojenje djeteta, vi ćete se dobro upoznati kroz mjesec ili dva i osjetiti što djetetu treba.

Kao prvo, dijete i u drugoj i u trećoj godini života dobiva mlijeko koje je prilagođeno njegovom rastu i razvoju, a prednosti su dojenja iste kao i u prvoj godini života: dijete manje obolijeva od bolesti probavnog i dišnog sustava, veća je emocionalno povezivanje sa članovima obitelji, bolji je rast i razvoj čeljusti jer se dijete ne hrani na bočicu itd. Dojite dijete sve dok ono to traži, jer je dojenje veliki ulog u zdravlje i budućnost djeteta.

Najvjerojatnije vaše dijete jede vrlo hlapljivo i brzo, pa je potrebno nekoliko puta prekidati dojenje, podignuti dijete da izbaci progutali zrak i zatim ga ponovno postaviti na dojku.Potrebno je pratiti i dobivanje djeteta na težini, pratiti da li dijete dovoljno mokri i ima stolice, pratiti napetost kože, stanje fontanele na glavi djetetai općenito pratiti njegov naprtedak i zadovoljstvo. Ukoliko je sve OK, nastavite bezbrižno dojiti, najvjerojatnije dijete bljucka višak posisanog mlijeka.

U prvom mjesecu života, posebice po dolasku iz rodilišta ne preporuča se ostaviti dijete da dugo spava. Ukoliko je po porodu dijete razvilo fiziološku žuticu, po otpustu iz bolnice taj je bilirubin još uvijek malo povišen, pa su takva djeca pospana i manje aktivna. Potrebno ih je probuditi i hraniti svaka 2-3 sata, pa i češće ako je dijete niže porođajne težine. Stariju dojenčad koja uredno raste, mokri i ima uredne stolice nije potrebno buditi za hranjenje. U pravilu dojenče doji koliko i kada samo želi.

Razmotajte novorođenče, nježno mu masiraje leđa, ručice i nožice, prebrišite mu lice vlažnom blazinicom, presvucite mu pelenu. Pri stavljanju na prsa izdojite nekoliko kapi mlijeka na bebine usnice ili joj štrcnite mlaz mlijeka direktno u usta – to će ju potaknuti da prihvati dojku. Pri podoju ju potičite da duže i aktivnije siše ( Vidi: Što znači “dojenje na zahtjev?” ). Povećajte i olakšajte bebi dotok mlijeka kompresijom dojke – dok beba siše stišćite dojku između palca postavljanog na gornju polutku dojke i ostala četiri prsata postavljena ispod dojke.

beba plače
Dijete ponekad plače pred bradavicom iz nekoliko razloga: dojenačke kolike ( probavne smetnje ) su intenzivne i bolne i vrlo su često vezane uz hranjenje. Dijete trebate umiriti ljuljanjem, muzikom ili nekim radnjama koje ono voli i tada mu ponuditi dojku. Dojenje treba prekidati nekoliko puta i podići dijete da izbaci progutani zrak.
Nemojte čekati da dijete počne intenzivno plakati. Tada ono neće prihvatiti dojku i sigurno neće dojiti u početku. Ne čekajte da dijete počne plakati – ono se hrani kad se budi , meškolji, maše sa ručicama, koluta očima…Tada je vrijeme da ga polako približite svojoj dojci, bradavicu približite njegovim usnama i pričekajte da ono samo potraži vašu dojku i miris mlijeka. Dojenje je tada puno uspješnije.

Događa se da nakon nekoliko tjedana ili mjeseci uspješnog dojenja, dijete počne odbijati dojku. Tijekom prve godine života ne očekuje se da dijete uistinu trajno odbaci dojku. obično se radi o tzv “ štrajku dojenja”. Uzroci štrajka mogu biti različiti:

–          bolest djeteta koja mu uzrokuje nelagodu ili bol pri sisanju ( izbijanje zubića, gljivična infekcija-soor u usnoj šupljini, upala uha, začepljen nosić )

–          previše vanjskih podražaja koji odvlače pozornost ili uznemiravaju dijete

–          dulja odvojenost od majke ( povratak na posao, liječenje u bolnici i sl )

–          stres ili uznemirenost majke

–          drugačiji miris majke ( novi dezodorans, gel za tuširanje, mlijeko za tijelo, parfem )

Ukoliko ste ukolonili navedene moguće uzročne čimbenike, a štrajk se nastavi, opustite se: nudite djetetu često dojku, ali ga forsirajte. Osigurajte mirnu, opuštenu atmosferu, lagano zamračite  prostoriju za vrijeme podoja, minimalizirajte vanjske podražaje. Prije podoja mazite dijete i često ostvarujte kontakt “koža na kožu” ( npr. dijete skinite u pelenu i položite na svoje gola prsa, pokrijte ga pokrivačem ) – možda će tada poželjeti sisati. Često dijete dobro siše kada pada u san ili je tek zaspalo – iskoristite priliku i tada ga dojite.

Ukoliko se dojke prepunjavaju vjerojatno ćete se dok dijete “štrajka”morati izdajati da biste izbjegli komplikacije i smanjenje laktacije, možda i nadohranjivati dijete izdojenim mlijekom ( Vidi: Kako izdojiti dojke?  i  Kako nadohraniti novorođenče? ).  Nemojte klonuti duhom i odustati : štrajk će prestati i nastavit ćete dojiti kao i prije! Budite strpljivi i odlučni u nastojanju da održite dojenje! Zatražite savjet i podršku patronažne sestre i Grupe za potporu dojenju. Većina majki koje dugo doje iskusi barem jednom štrajk dojenja pa vam majke iz Grupe mogu pomoći  i ohrabriti Vas svojim iskustvima.

Vaše je dijete zbunjeno dobivanjem prvih zubića, ono istražuje i isprobava njihovu namjenu pa u početku grize i majku, što je vrlo neugodno i bolno. Vaše vas dijete neće dugo grickati, ali mu dajte znak da vas to boli. Dijete vas promatra, osjeća i neće vam činiti ono što vas boli i što vam je neugodno, no morate mu to pokazati. Probajte izdržati te prve faze dječjeg istraživanja. Kada se navikne na svoje zubiće i kad shvati da je majci nanijelo bol više to neće činiti.

Ukoliko je dijete zdravo, vjerojatno se radi o skoku u rastu. Dojenče ne raste svaki dan i tjedan jednako: postoje periodi intenzivnijeg rasta kada mu relativno naglo porastu potrebe za hranom.Tada dijete traži češće i obilnije podoje i tako prirodno potiče dojke da stvore potrebnu količinu mlijeka. Budite strpljivi i stavljajte dijete na dojku da siše kada god želi i koliko god dugo želi, makar vam se činilo da “dojite cijeli dan”. Kroz dan, dva ili evantualno nekoliko dana, dojke će odgovoriti na intenzivno poticanje i mlijeko će nadoći u dovoljnoj količini da ponovno dojite kao i prije. Skokovi u rastu se obično primjećuju u dobi od 3 i 6 tjedana te 3 i 6 mjeseci života djeteta.

Djeca koja se hrane majčinim mlijekom također imaju deficit željeza, iako daleko manji od djece koja se hrane kravljim mlijekom. Potrebno je dodavati željezo, ali će svaki pedijatar već u dobi od tri mjeseca pratiti krvnu sliku djeteta i na osnovi laboratorijske analize preporučiti najoptimalniju dozu. Bljedilo kože i vidljivih sluznica, pospanost i odbijanje hrani neki su od znakova koji ukazuju na manjak željeza. Ukoliko majka iste primijeti, potrebno je posavjetovati se sa liječnikom.

Prehrana u vrijeme dojenja se ne razlikuje od prehrane u vrijeme trudnoće. Sve ono što ste jeli u trudnoći možete jesti i za vrijeme dojenja jer je dijete upoznato s tim okusima i mirisima putem posteljice. Važno je jesti svježe pripremljenu hranu, kuhanu ili pirjanu u vlastitom soku, imati redovite obroke, svakodnevno jesti svježe voće i povrće te piti dosta tekućine, najbolje vodu ili razrijeđeni voćni sok. Treba izbjegavati jake začine, konzervanse i aditive. Nekoj djeci zbog nezrelog probavnog trakta znaju smetati mahunarke (grah, grašak, mahune) pa ih je potrebno na neko vrijeme izbaciti iz prehrane. Kravlje mlijeko je dosta jaki alergen i njega treba konzumirati u umjerenim količinama.

mama na dijeti
Nikakve dijete se ne preporučuju za vrijeme dojenja.Samo dojenje će pomoći majci da skine višak kilograma .Ako to ne uspije za tri do četiri mjeseca, onda je preporuka mršaviti postupno,ne više od dva kilograma mjesečno.Iz prehrane je potrebno izbaciti slatkiše,jesti više voća i povrća i više se kretati (šetnja, vožnja biciklom).

Ako majka pije oralni kontraceptiv koji sadrži estrogene i progesteron, dojenje nije dopušteno. Smatra se da primjena mini pilule (samo progesteron) nije štetna i dojenje je dopušteno.Najbolje da se u vezi toga posavjetujete sa svojim ginekologom.

mama kava
Crnu kavu za vrijeme dojenja treba reducirati. Nije preporučljivo uzimati više od jedne šalice na dan jer vaše dijete može reagirati nemirom i nesanicom. Ako dijete tako reagira najbolje je kavu posve izbaciti. Isto je sa Colom, drugim kofeinskim napicima i čajevima koji u sebi sadrže tein.

Uzimanje alkohola u vrijeme dojenja treba izbjegavati jer se izlučuje u majčino mlijeko. Ukoliko bi željeli popiti čašu vina preporuka je da se to učini nakon što ste podojili dijete jer će se transfer alkohola iz probavnog trakta u mlijeko dogoditi jednako kao i u krv pa nije preporuka da se alkohol konzumira prije samog podoja. Stoga bi bilo preporučljivo da se alkoholna pića izbjegavaju posebno tijekom prvih mjeseci djetetova života kada su podoji češći i vremenski razmak nije određen.

Alkohol utječe na ciklus spavanja i budnosti djece. Dva i više pića dnevno smanjuju refleks otpuštanja mlijeka.

To nije ništa neuobičajeno i nemate razloga za brigu. Neke žene dobiju mlijeko drugi ili treći dan, a neke nešto kasnije.Potrebno je dijete što češće stavljati na prsa, važan je kontakt majke i djeteta. Može pomoći stavljanje toplih obloga, masaža dojki i izdajanje kako bi povećali produkciju mlijeka.Poslije svakog podoja potrebno se još izdojiti, najbolje ručno, a ako vam ne ide možete koristiti i izdajalicu uz oprez jer ista može oštetiti bradavice. Budite uporni i uspjeh neće izostati.

Dojke stvaraju mlijeko po zakonu ponude i potražnje : što se češće i potpunije prazne, stvaraju više mlijeka. Svako potpuno pražnjenje doke šalje mozgu poruku da je potrebno stvoriti više mlijeka za slijedeći podoj. Također, sisanjem dijete potiče lučenje hormona prolaktina koji izaziva stvaranje mlijeka u žlijezdama dojki i oksitocina koji omogućava istiskivanje mlijeka iz žlijezda u kanaliće dojke iz kojih ih dijete isisava.

Djetetovo sisanje najprirodniji je i najbolji poticaj za stvaranje i izlučivanje mlijeka. Ostavite dijete na jednoj doci dok ju potpuno ne isprazni i tek onda mu ponudite drugu dojku. Ukoliko je vaša beba sitna, prerano rođena ili slabo siše, ponudite joj drugu dojku i prije nego u potpunosti isprazni prvu, ali Vi onda nakon podoja izdojite prvu dojku do kraja ručnim izdajanjem – na taj način ćete održavati i povećavati laktaciju dok beba dovoljno ne ojača da to učini sama.

Uz česte podoje i potpuno pražnjenje dojki, za stvaranje mlijeka je bitno da  dovoljno spavate i odmarate se ( npr.dojite ležeći ), redovito i kvalitetno jedete, dovoljno pijete i osigurate si podršku partnera i bliskih osoba.