Obilježavanje svjetskog tjedna dojena 2023

Već više od trideset godina u svijetu obilježavamo Svjetski tjedan dojenja.
Dojenje je najprirodniji način prehrane svakog dijeteta jer majčino mlijeko svakom djetetu daje sve potrebne sastojke za rast i razvoj ali i potrebnu bliskost sa majkom koja je važna za cjelokupni psihofizički razvoj od prvih sati i dana života novorođenog djeteta.

Dobrobiti dojenja osjećaju i majke pa svakako ističemo koliko je važno dati potrebnu podršku dojenju i unatoč tome što bi dojenje trebalo biti prirodan proces često majke prolaze kroz iskustva koja ih mogu zbuniti i utjecati da prebrzo odustanu.

Dojenje je prirodan proces koji se nakon poroda nastavlja, ali je i vještina koju trebate naučiti.
O dojenju se zajedno sa svojim partnerom informirajte čitajući knjige i članke, sudjelujte u trudničkom tečaju i uključite se u Grupu za potporu dojenju.

Potražite podršku u bliskim prijateljima i rodbini koji imaju pozitivno iskustvo s dojenjem.
Informirajte se o tome što Vas očekuje u rodilištu, kako biste se što bolje pripremili.
Početak dojenja nije uvijek lak. Većini će majki od velike važnosti biti emocionalna podrška, razumijevanje, strpljenje i ohrabrenje njezina partnera i bliže obiteljske zajednice.

Donošenje odluke o dojenju, zadovoljstvo i trajanje dojenja svakako je uspješnije i duže ako postoji podrška partnera.
U rodilištu je važno naglasiti svoj izbor i želju za dojenjem. Kontakt kože na kožu Vas i Vašeg djeteta osigurat će Vam najbolju prilagodbu u prvim satima nakon poroda, kao i najbolje uvjete za početak dojenja. Zajednički boravak majke i djeteta u rodilištu osigurava nastavak najboljih uvjeta za dojenje i stvaranje optimalnog ritma u produkciji mlijeka te zbližavanje majke i djeteta.

Ako Vam netko savjetuje da prestanete dojiti, zahtijevajte argumentirano obrazloženje i svakako zatražite drugo mišljenje. Upravo zato želimo ukazati da postoje i brojne mogućnosti gdje se može potražiti pomoć, dobiti potrebni savjeti i podrška.

Drage trudnice, potražite potrebne informacije na vrijeme kako biste što uspješnije uspostavile dojenje svoga budućeg djeteta. Ovdje smo i za sve majke kojima je potrebna podrška u dojenju.

Poruku povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja 2023.g. svim budućim majkama ali i majkama koje trenutno aktivno doje svoje dijete snimila je Jabuka TV kojoj se zahvaljujemo na ustupljenoj snimci.

Pripremila:
Dinka Barić, mag.med.techn., IBCLC
predsjednica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju