Kako tata može pomoći?

kako tata moze pomoci

Možda kao nikada prije, u trenucima dok majka doji novorođenu bebu, tata će se osjećati potpuno isključeno. Tata ne može dojiti, ali može pomoći. Kako? Evo osam korisnih prijedloga.

kako tata moze pomoci2

  • Budite prisutni uz majku i zajedno sa njom sudjelujte u informiranju o dojenju i njezi djeteta. Svojim aktivnim sudjelovanjem na taj će te način dobiti potrebne informacije o tome što će od vas majka i dijete očekivati i trebati.
  • Naučite kako na pravilan način pružati podršku u situacijama koje su ključne za nastavak dojenja. Prisutnost umora i iscrpljenosti kod majke te pojava neutješnog plača kod djeteta mogli bi bez vaše snažne i sigurne podrške utjecati na donošenje krive odluke.
  • Pokažite koliko cijenite majku svoga djeteta i njezinu ustrajnost da zadovolji djetetove potrebe za hranjenjem, blizinom i kontaktom. Time će te utjecati na podizanje samopouzdanja kod majke a ono je bitno tijekom dojenja.
  • Sudjelujte u prematanju, kupanju i pružanju utjehe djetetu kada ste u mogućnosti jer će te na taj način dati više slobodnog vremena za odmor majci ali se i sami više emocionalno povezati sa svojim djetetom.
  • Preuzmite određene / dogovorene kućanske poslove i obaveze posebno tijekom prvih mjeseci nakon poroda. Time će te pomoći u boljoj prilagodbi majke i dijeteta te im omogućiti više vremena za uspostavu dojenja.
  • Budite sigurni u vaš zajednički cilj da vaše dijete bude hranjenjo isključivo majčinim mlijekom.
  • Na savjete koji su u suprotnosti sa vašom odlukom a naročito ako su upućeni od vama bliskih osoba, uz ljubaznu zahvalnost pokažite svoju potpunu informiranost i upućenost te ih uvjerite da je njhova zabrinutost nepotrebna.
  • Zatražite bez ustručavanja stručnu pomoć i podršku za vrijeme trajanja dojenja ukoliko je vi i vaša supruga trebate. Javite se Vašoj patronažnaoj sestri i /ili voditeljici GPD-a u vašoj lokalnoj zajednici.

HUGPD pružit će vam potrebne informacije i dati potrebne savjete da svoj cilj u dojenju u potpunosti ostvarite na radost i zadovoljstvo vaše obiteljske zajednice. Postoji mnogo načina kako možete pomoći i pružiti svoju podršku u dojenju i brizi za svoje djete.