Grupa za potporu dojenju “Cvjetići“, Zagreb

 

GPD „Cvjetići“ kontinuirano djeluje već gotovo pet godina i dosada je u njezinom radu sudjelovalo više od 130 majki i trudnica i još puno više djece-naših cvjetića !

 

HUGPD

 

Sastajemo se zadnji utorak u mjesecu u igraonici dječjeg vrtića: posložimo strunjače na veliki tepih na sredini prostorije, na njih položimo dojenčad, sjednemo na tepih ili stolce u krug oko strunjača, a stariju djecu pustimo da se igraju i istražuju u prostoru koji je njihovom uzrastu i potrebama za igrom solidno prilagođen.
Nakon što se svi kratko predstavimo i upoznamo, razgovaramo o poteškoćama, nedoumicama i problemima s kojima se susrećemo pri dojenju i razmjenom iskustava iznalazimo razne prijedloge za njihovo razumijevanje i prevladavanje, a često samo potvrdu majki da se i ne radi o problemu nego uobičajenom tijeku dojenja. Kroz naša druženja se podupiremo i jačamo da ustrajemo u odluci da dojimo našu djecu do kada to ona i mi želimo.
Nakon što apsolviramo sva pitanja vezana uz dojenje, razgovaramo o raznim temama koje same otvaramo prema onome što nas trenutno zaokuplja, interesira ili muči.
Na zadnjem sastanku smo tako čuli ohrabrujuće svjedočanstvo majke koja je nakon 3 mjeseca izdajanja i hranjenja bočicom svojom upornošću uspjela postupno doći do toga da svoga sinčića sada isključivo doji na dojci uz samo jedan obrok izdojenog mlijeka koji također namjerava zamjeniti podojem. Zadivila nas je majka koja ne odustaje od tandemskog dojenja svoja dva sina od kojih će stariji uskoro napuniti 2.5 godine. Slušali smo iskustvo majke koja će uskoro roditi četvrto dijete i jedva čeka da ponovno doji i upozna svoju novu bebu i njezinu osobnost vezanu za dojenje, budući da kaže da je svako od prethodnih troje dojila dugo i svako je pokazalo svoju individualnost i posebnost što ona doživljava pozitivno-kao izazov roditeljstva. Osnažili smo majku koja je zabrinuta jer povremeno predveče ima krize i teško uspijeva nahraniti svoju djevočicu usprkos produženim podojima. Ustanovili smo da jedna majka ima bolne bradavice u vezi s vjerojatnom gljivičnom infekcijom, a njena beba paralelno ima istu infekciju u usnoj šupljini i uputili ih na pregled liječniku.
Razgovarali smo o različitim nosiljkama/maramama za bebe i dogovorile međusobnu razmjenu, o dohrani djeteta s atopijskim dermatitisom, o tome kada je za očekivati da dijete počne sjediti samostalno…

Družili smo se u vedrom raspoloženju i, kao i obično, produžili predviđeno trajanje sastanka. Naši cvjetići po želji su uživali u podoju u veselom društvu, zaspivali i budili se, osmjehivali nam se i veselili jedni drugima.
Lijepo je, korisno i poticajno biti dio Grupe za potporu dojenju!                                                                                                                                                                                                     Koordinator GPD “Cvijetići” Marjana Jakčin bacc. med.techn.