Obilježavanje Svjetskog tjedna dojenja 2023.godine u Osijeku

 

U okviru planiranih aktivnosti obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja 1.- 7.kolovoza 2023., 2.kolovoza 2023. su patronažne sestre Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ, uz podršku ravnateljstva DZOBŽ, održale veliku grupu za podršku dojenju u Perivoju kralja Tomislava.

Ovogodišnje geslo Svjetskog tjedna dojenja je „OMOGUĆITI DOJENJE: učiniti promjene za zaposlene roditelje“, šalje snažnu poruku o važnosti dojenja i ističe svijest o tome koliki je to doprinos zdravlju, istovremeno upozoravajući na odgovornost svih u društvu u podršci obiteljima i izazovima s kojima su suočeni zaposleni roditelji.

Druženje na otvorenom, u zelenom okruženju parka je upriličeno za sve koji podržavaju dojenje- trudnice i partnere, mame s bebama, obitelji, predstavnike medija, a odazvali su se mnogi budući roditelji, budući polaznici besplatnog tečaja u DZOBŽ. Tako su imali mogućnost upoznati patronažne sestre, pitati što ih zanima, dogovoriti posjet ili dobiti edukativne materijale.
Grupa za podršku dojenju samo je dio svih aktivnosti koje je organizirao Tim za promicanje dojenja Osječko – baranjske županije u suradnji s KBC Osijek, Općom županijskom bolnicom Našice, Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo te Domom zdravlja OBŽ.
Uključivanje svih dionika života u lokalnoj zajednici važno je za stvaranje društva u kojem je dojenje dobrodošlo uvijek i na svakom mjestu, a patronažne sestre kroz osnivanje, vođenje i koordiniranje rada Grupa za podršku dojenju, u svijetu poznatog kao “Croatian experience”, daju svoj veliki doprinos.
Autor teksta: Zorica Kovač, mag.med.techn.,IBCLC, patronažna sestra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije
Autor fotografija: Gojko Mitić, Glas Slavonije