Dojite bez šeširića

Vrlo često pomagalo koje se koristi pri uspostavljanju dojenja jesu šeširići.

To su najčešće tanke silikonske i prilagodljive opne za bradavicu i areolu dojke koje dojilja najčešće koristi ukoliko ima određenih poteškoća u dojenju kao što su ravne ili uvučene bradavice; ragade ili oštećenja bradavica iz njihovu bolnost te otežan prihvat dojke od strane djeteta.

Često se šeširići preporučuju tijekom prvih dana nakon poroda ponekad i bez predhodno opravdanog razloga kada njihova upotreba nije učinkovita. Stoga bi šeširiće trebalo savjetovati samo u slučaju kada za to postoji doista opravdani razlog i svakako bi njihovu upotrebu trebalo svesti na što kraće vrijeme njihovog korištenja.

Dojenje sa šeširićem
Uporaba šeširića za dojenje Izvor: Privatna arhiva I.Gracin, bacc.med.techn., IBCLC

 

Za to postoji dovoljno razloga zbog nedostataka koje šeširići imaju a to su:

– dijete na dojci uz upotrebu šeširića može dobiti manje mlijeka ukoliko se šeširić nepravilno koristi

– dojilja ima veći rizik za razvoj začepljenja mliječnih kanalića i mastitisa zbog smanjenog transfera mlijeka

– navika dojenja isključivo sa šeširićem kako za dijete tako i za majku.

Prednosti u korištenju šeširića je opcija da majka ipak doji svoje dijete pa i uz šeširiće.

Ukoliko je upotreba šeširića za vas neizbježna najbolja opcija su šeširići od silikona koji su tanki i imaju izrez na dijelu iznad prostora za bradavicu kako bi tijekom sisanja dijete bilo u kontaktu koža na kožu sa majkom (nosić djeteta dodirivati će dojku) i svakako pazite pri odabiru veličine samog šeširića s obzirom na veličinu vaše bradavice.

Evo na što trebate obratiti pažnju tijekom dojenja uz šeširiće:

 • Kod dojenja uz šeširiće potrebno je pratiti unos količine mlijeka kod dijeteta – pratite dnevni broj mokrih pelena i broj stolica koje vaše dijete imalo tijekom dana. Važno je pratiti napredovanje djeteta na tjelesnoj težini – vagati ga najmanje svaka dva tjedna za vrijeme njihovog korištenja kako bi imali uvid u djetetovo napredovanje na tjelesnoj težini.

 • Tijekom dojenja slušajte gutanje kod djeteta i pratite stanje dojki nakon hranjenja, tj. njihovo pražnjenje. Ukoliko nakon podoja primjećujete zastoje u dojci potrebno je dojku izdojiti i omekšati je. To je posljedica neadekvatnog sisanja djeteta preko šeširića i potrebno je spriječiti razvoj mastitisa ali i održati adekvatnu proizvodnju mlijeka prema potrebi djeteta.

Kod odvikavanja u korištenju šeširića savjetujemo vam slijedeće:

 • Osigurajte dobar polažaj tijekom dojenja i prihvat dojke kod djeteta tijekom dojenja. Slijedite sve upute u pravilnom postavljanju djeteta na prsa!
 • Prije postavljanja djeteta na prsa možete izdojiti malo mlijeka iz dojke na koju ćete ga staviti. To će biti poticajno za dijete da nastavi dojiti.
 • Prije podoja možete mu stimulirati pravilan način sisanja tako da mu ponudite da siše vaš prst nekoliko minuta (nokat prsta okrenite prema dolje), na taj način će spustiti jezik prema dolje što mora učiniti i kod sisanja bradavice dojke.
 • Dojite često; pokušajte staviti dijete na dojku i prije nego li se samo probudi. Tada će biti strpljivije u dojenju bez šeširića. Pokušajte ga hraniti kada nije jako gladno ili se tek razbuđuje!
 • Probajte dojiti u različitim položajima.
 • Dojite i pri kretanju – dok hodate ukoliko to možete.
 • Osigurajte djetetu dovoljno često kontakta kože-na-kožu; postavite ga razodjevenog na svoju golu kožu.
 • Ukoliko dijete postaje nervozno i plačljivo zbog čestih pokušaja podoja bez šeširića, potrbno ga je umiriti te ga potom ponovo staviti na dojku.
 • Ukoliko vaše dijete ne želi prihvatiti dojku bez šeširića dojite ga sa šeširićem. Nije potrebno stvarati prisilu i na taj način još veću nervozu kod djeteta kada je na dojci. To neće pomoći u odvikavanju od šeširića. Potrebno je stvoriti povjerenje kod djeteta i sigurnost te uhvatiti trenutak kada će odvajanje biti moguće bez frustracija.
 • Pokušajte sa postepenim uklanjanjem šeširića. Dojenje započnite sa šeširićem a kada dođe do otpusta mlijeka uklonite šeširić i vratite dijete na dojku. Ako tijekom jednog podoja dojite dijete na obje dojke pokušajte ga dojiti na jednoj sa šeširićem a na drugoj bez.
 • Budite strpljivi i uporni. Možda će vam za potpuno odvajanje biti potrebno više vremena ali važno je da tijekom tog procesa pratite prirast na tjelesnoj težini kako bi bili sigurni da je unos količine mlijeka dovoljan vašem djetetu. Neke majke su uspješno dojile cijelo vrijeme uz upotrebu šeširića dok je nekima trebalo od 2 dana do 1. mjeseca da uspostave dojenje bez šeširića.