Dojenje i povratak na posao

David Castillo Dominici

Dojiti i nakon povratka na posao može biti izazov, ali to je i postignuće na koje svakako možete biti ponosni.

Održavanjem dojenja i nakon povratka na posao osigurati ćete:

  • najbolje prehrambene sastojke za vaše dijete
  • održati dojenje mogućim uvijek kada ste zajedno sa dijetetom
  • imati posebnu emocionalnu povezanost sa svojim dijetetom čak i onda kada ste odvojeni
  • uštedjeti novac
  • izbjeći nastajanje zdravstvenih rizika povezanih sa adaptiranim mlijekom
  • smanjiti broj izostanaka sa posla jer dojena djeca rijeđe oboljevaju

Prije povratka na posao odluku donosite isključivo vi!

To ponekad nije jednostavno ali ukoliko to čvrsto želite, moći ćete to i održati iako možda nećete imati potrebnu podršku svoje okoline radi različitih pogleda na prioritetne vrijednosti.

U nekim trenucima će vam se učiniti da je bolje da odustanete ali upravo zato što ste to vi sami odlučili imati ćete dovoljno razloga da nastavite sa održavanjem dojenja jer je to važno za vas i vaše dijete.

Tu su i dobrobiti koje dojenje donosi vama i vašem djetetu te bliskost koju razvijate iako ste možda i odsutni u punom radnom vremenu od vašeg djeteta.

Imajte dovoljno povjerenja u sebe! Vi to možete ostvariti!

Informacije o načinu izdajanja i skladištenju izdojenog mlijeka te upute koliko puta je potrebno izdajati se za vrijeme radnog vremena važna su pomoć u organizaciji korištenja pauzi za izdajanje na koje imate pravo u sklopu zakona kojim naša država pruža podršku majkama koje doje a trebale bi se vratiti na posao.

Bilo bi idealno kada bi vam poslodavac osigurao i prostor u kojem ćete moći dojiti svoje dijete ili se izdajati bez ometanja ali to svakako ovisi o individualnim mogućnostima i razumijevanju svakog poslodavca.

Znajte da niste sami u svojoj želji da nastavite sa dojenjem iako se vraćate na posao.

Podršku i pomoć u pružanju informacija koje su Vam potrebne možete potražiti u svojoj najbližoj grupi za potporu dojenju https://www.hugpd.hr/o-nama/popis-grupa-za-potporu-dojenja/