Hvala mama!

slikahvalamama

Znamo da mama ima posebno mjesto u životu svakog od nas. Zato su vrijedne Patronažne sestre Doma zdravlja Kutina i članice naših Grupa za potporu dojenja na glavnom gradskom trgu u Kutini organizirali druženje povodom Majčinog dana i to upravo pod nazivom “Hvala mama!“. Druženje je održano i simbolično baš na Majčin dan,10.svibnja. Ovom skromnom proslavom i druženjem željelo se između ostalog potaknuti mame na dojenje svoje djece.

Navedenom druženju prisustvovala je i većina mama iz naše Grupe potpore dojenju. Kada se prisjetim tog druženja, kroz glavu mi prolaze slike sunčanog vremena, nasmijanih patronažnih sestara, puno puno djece različite dobi, mnogo dječjih kolica i mama na istom mjestu. U zraku se osjećalo jedno jako zajedništvo i ljubav, iako se većina prisutnih uopće ne poznaje.

Upravo takvo nešto, ali u puno manjem opsegu članice naše Grupe potpore dojenju „Čundy,čundy,ručičky / Taši,taši tanana“, mogu doživjeti na našim druženjima. Naša grupa okuplja majke i trudnice iz Međurića i okolice (Međurić je malo mjesto udaljeno 16 kilometara od Kutine). Specifična smo mala sredina u kojoj složno, već više od 120 godina, žive Hrvati, Česi i Slovaci. Čuvamo tradiciju svojih pradomovina, ali i jezik, što je vidljivo i iz naziva naše Grupe. Ideja o osnivanju naše Grupe potpore dojenju počela je posjetama mom domu naše patronažne sestre Ljerke. To je bilo u ožujku 2011. godine od kada smo se družili u privatnim kućama naših članica. U jesen te godine dobili smo dozvolu za održavanje druženja u Dječjem vrtiću. U ljetnim mjesecima naš vrtić ne radi, ali se zato znamo družiti i na otvorenom. Upravo tako je i nastala fotografija koju možete vidjeti – druženje u lipnju.

Aktivni smo već više od 4 godine i uzor smo mnogim novoosnovanim grupama. Naučile smo mnogo o dojenju, ali i ostalim bitnim stvarima za bebe. Mame su se kroz ove četiri godine izmjenjivale, neke prestanu dolaziti kad djeca porastu, neke se opet uključe u rad grupe u novoj trudnoći, djeca rastu, ali jedno se s godinama nije promijenilo – osjećaj potpore koji nam ova Grupa pruža. Obitelj je obitelj, prijateljica je prijateljica, ali mama koja se trenutno nalazi u situaciji kao i vi, često je više i od obitelji ili prijateljice. Često samo baš osoba koja se trenutno nalazi u situaciji vrlo sličnoj tvojoj, može u potpunosti razumjeti, utješiti, umiriti ili posavjetovati o tome što te muči ili zanima. „Znam kako ti je.“ su riječi koje ovdje uistinu to i znače i to je nešto uistinu neprocjenjivo. Ako uzmemo u obzir da je tu i patronažna sestra sa mnogo znanja i iskustva, mislim da je svima jasno zašto mame i iz šire okolice dolaze na naša druženja.

Želim se zahvaliti svim mamama koje su bile barem na jednom našem druženju i to na svakom pruženom savjetu, ideji ili samo toploj riječi pruženoj drugoj mami. Uistinu preporučam trudnicama i mama da odu na bar jedno druženje u Grupu potpore dojenju, a garantiram im da će nakon tog iskustva bit njihov redoviti sudionik. Dođite!

 

U ime grupe potpore dojenju

„Čundy,čundy,ručičky / Taši,taši tanana“,

mama voditeljica: Željka Biro