SVJETSKI TJEDAN DOJENJA 1.-7. kolovoza 2015.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja, WABA (Svjetski savez za podršku dojenju) poziva na zajedničko djelovanje u cijelom svijetu kako bi se podržalo žene u usklađivanju dojenja i rada.

Tema Svjetskog tjedna dojenja 2015. o zaposlenim ženama i dojenju poziva se na kampanju Svjetskog tjedna dojenja 1993. i Inicijativu za radno mjesto prilagođeno potrebama majki.

Deklaracija Innocenti (1990.) utvrdila je da dojenje predstavlja idealan način prehrane za dojenčad i doprinosi njihovom zdravom rastu i razvoju. Potrebno je učiniti još mnogo toga usprkos proteklih 25 godina truda, osobito u smislu četvrtog cilja deklaracije koji poziva vlasti na “…donošenje novih vrsta zakona koji će zaštiti pravo zaposlenih žena da doje i uspostavljanje načina za provođenje tih zakona.”

Ciljevi WABA-inog Svjetskog tjedna dojenja 2015.

  1. Potaknuti podršku na više razina u svim sektorima kako bi se svim ženama omogućio rad i dojenje.
  2. Promicati akcije poslodavaca kako bi postali prilagođeni potrebama obitelji/roditelja/ djeteta i majki te kako bi aktivno podržali zaposlene žene i omogućili im da nastave s dojenjem
  3. Informirati ljude o najnovijim pravima za zaštitu majčinstva u svijetu i podizati svijest o potrebi jačanja povezanog nacionalnog zakonodavstva i provedbe.
  4. Jačati, omogućiti i predstaviti prakse koje pružaju podršku i omogućuju ženama koje rade u neslužbenom sektoru da doje.
  5. Uključiti ciljne skupine, npr. sindikate, organizacije za zaštitu prava radnika, ženske udruge i organizacije mladih u zaštitu prava žena da doje na radnom mjestu.

SVJETSKI TJEDAN DOJENJA 1.-7. kolovoza 2015.