Iskrene čestitke novim IBCLC savjetnicama, članicama HUGPD-a!

untitled-1

 

Poštovane kolegice i kolege,

u ovim predblagdanskim danima i prazničnom ozračju sa izuzetnom radošću želim čestitati našim kolegicama, vrijednim i aktivnim članicama Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju HUGPD na još jednom njihovom osobnom uspjehu koji će obogatiti i naš zajednički rad na promociji dojenja.

Naše kolegice voditeljice grupa za potporu dojenju:

Marica Čardžić dipl.med.techn., županijska koordinatorica – DZ Zagrebačka županija, Velika Gorica
Marjana Jakčin bacc.med.techn., 
 tajnica udruge – DZ Zagreb Zapad
Zorica Kovač bacc.med.techn.,  
DZ Osijek
Ivana Matanović bacc.med.techn.,
županijska koordinatorica –  DZ Zagreb Centar
Jasna Pisuljak bacc.med.techn.,
županijska koordinatorica –  DZ Zagreb Zapad
Javorka Štiglec bacc.med.techn.,
DZ Zagreb Zapad

Dana 05.listopada 2016. postale su Međunarodno certificirane savjetnice za dojenje!

Međunarodno certificirana savjetnica za dojenje ( IBCLC – engl. International Bord Certified Lactation Consultant ) je jedini zdravstveni djelatnik sa međunarodno priznatim certifikatom koji omogućuje kliničku skrb o dojenju.
Savjetnice sa certifikatom IBCLC, promiču, štite i podržavaju dojenje diljem svijeta.
Njihov rad je utemeljen na znanstvenim principima, najnovijim znanstvenim istraživanjima i najnovijim saznanjima.

IBCLC certifikat u svijetu se smatra „zlatnim standardom“ u radu sa dojiljama.
Važnost uključivanja IBCLC savjetnica pri skrbi glede dojenja i laktacije postala je standardna preporuka u naporima za poboljšanje promicanja, zaštite i potpore dojenja na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Savjetnice za dojenje rade u raznolikim sredinama zdravstvene skrbi, uključujući bolnice, pedijatrijske ordinacije, ljekarne, ordinacije obiteljske medicine, zdravstvene fakultete, ginekološke ambulante itd. Međunarodno certificirana savjetnica za dojenje pripremljena je općenito za rad u svakom okruženju koje pruža potporu pri dojenju i njegu majkama, dojenčadi, djeci, obiteljima i zajednicama.

Njihova najznačajnija uloga je promicanje dojenja, odnosno provedba aktivnosti za povećanje interesa za dojenje i potporu dojenju. IBCLC savjetnice podupiru dojenje i laktaciju pružajući stručnu podršku majkama na njihovom putu zvanom dojenje.
Prisutnost IBCLC savjetnice šalje poruku da neko okruženje podržava dojenje.
( IBCLC, 2003., 2008.; ILCA, 2006.)

Dostupnost IBCLC savjetnica povećava stope dojenja, što za uzvrat poboljšava zdravstvenu sliku zajednice, nacije i svijeta.
IBCLC savjetnice svojim utjecajem djeluju na povećanje stope dojenja u dojenčadi a time se utječe na snižavanje zdravstvenih troškova povezanih s umjetnom prehranom dojenčadi.

Upravo je i stjecanjem ovih novih certifikata naših kolegica napravljen dodatan pomak i dodana vrijednost kvaliteti rada u patronažnoj službi na promicanju dojenja i vjerujem da će to biti dodatni poticaj i ostalim našim kolegicama da se educiraju i uključe u svjetsku mrežu IBCLC savjetnica ali i da će se ovaj trud i stečeno znanje prepoznati u njihovim radnim sredinama.

U ime HUGPD-a čestitam Vam od srca i želim puno uspjeha i zadovoljstva u daljnjem radu!

Dinka Barić
predsjednica HUGPD-a