LJEKARNE – PRIJATELJI DOJENJA

Ljekarna Bjelovar pokrenula je projekt „Ljekarne prijatelj dojenja“  2015. godine u suradnji sa „Udrugom za zdravo i sretno djetinjstvo“. Ljekarnici su najdostupniji zdravstveni djelatnici koji su u prilici susresti se sa ženama koje planiraju postati majke ili su majke dojilje. Upravo zato mogu na stručan i učinkovit način biti im od pomoći.

Već prilikom planiranja trudnoće, ljekarnici mogu pomoći savjetom o izboru dodatka prehrani i zdravoj prehrani. Aktivno sudjeluju u pripremi buduće majke za rodilište, što bi olakšalo prihvaćanje jedinstvenog popisa stvari koje majka treba ponijeti u rodilište, a koje majke dobivaju od patronažne sestre.

Dobar primjer je Velike Britanije koja za svaki postupak u vezi planiranja trudnoće, tijekom trudnoće i nakon poroda, ima smjernice za majke.
Osiguravanjem prigodnog prostora za nesmetano dojenje u ljekarni, ljekarne se uključuju u promociju i potporu dojenja.
Tako smo unutar ljekarne Bjelovar osmislili poseban prostor i uredili ga kako bi majke imale nesmetano mjesto za hranjenje i presvlačenje djeteta. Također smo unutar svog edukacijskog centra uveli  dodatno savjetovalište za majke gdje  pomažemo novim majkama da se uspješno nose sa svojim strahovima i  novim izazovima, koje majčinstvo neminovno donosi. Suradnjom s drugim zdravstvenim djelatnicima i udrugama civilnog društva ljekarnik je uključen u aktivni dio skrbi za majku i dijete.

Ljekarna koja nosi naziv „prijatelj dojenja“ mora imati usvojen program koji promiče politiku promicanja dojenja i primjenjuje odrednice Međunarodnog pravilnika o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Svo osoblje u ljekarni mora proći dodatnu  edukaciju u vezi provođenja programa o dojenju. Ljekarnici moraju informirati majku i prednostima dojenja i rizicima nadomjestaka za majčino mlijeko te konstantno poticati na dojenje.Vrlo važno je u skladu s Međunarodnim pravilnikom ne stavljati na istaknuto mjesto nadomjestke majčinom mlijeku. U javno zdravstvenim kampanjama potrebno je da ljekarnici aktivno podržavaju inicijative u zajednici i sudjeluju u stvaranju mreže za zaštitu, podršku i promicanje dojenja. Ljekarne_sl 2

Prema odluci Vlade Republike Hrvatske o donošenju Programa za zaštitu i promicanje dojenja jasno definira da je zaštita, promicanje i potpora dojenju javnozdravstveni prioritet Republike Hrvatske te da su zdravstveni stručnjaci i zajednica dužni osigurati najbolje uvjete za ostvarivanje tih prava. Lakom dostupnošću u lokalnim zajednicama, učestalim kontaktima s trudnicama i rodiljama te specifičnim znanjem o lijekovima i  bezreceptnim pripravcima, ljekarnici mogu značajno pridonijeti promicanju i potpori dojenju.

Ljekarne_sl 2

 

Ljekarnici u svom svakodnevnom radu educiraju i savjetuju o pravilnoj upotrebi lijekova. Posebno izražena potreba za dodatnim savjetovanjem je u trudnoći i tijekom dojenja.Iako je većina žena u razdoblju oko poroda i tijekom laktacije zdrava, u tom razdoblju ponekad je potrebno propisati majci lijek.

Stoga se u praksi često susrećemo s pitanjem koje lijekove dojilja može uzimati ako su joj potrebni i kako pri tome zaštiti dojenje. Nažalost, mnogim majkama savjetuje se prekid dojenja, u skladu s općenitim uputama proizvođača lijeka u kojima većinom nalazimo upozorenje da se lijek ne smije uzimati za vrijeme dojenja ili da je potreban povećan i dodatni oprez. Često za takvu odluku nema medicinski opravdanog razloga.
Američka pedijatrijska akademija, Akademija za medicinu dojenja, Svjetska zdravstvena organizacija i druga stručna udruženja zalažu se za uporabu lijekova u dojilja utemeljenu na dokazima, te u tom smislu izdaju smjernice za zdravstvene djelatnike kako bi mogli pravilno savjetovati majke po tom pitanju.

Propisivanje lijekova u trudnoći, ali i tijekom dojenja, oduvijek je bilo osjetljivo i nedovoljno istraženo područje farmakoterapije.
Za svakog liječnika koji se susreće u svojoj praksi s trudnicama je imperativ, ali i izazov, propisati indicirani lijek koji je najsigurniji za majku i fetus (stručnom procjenom rizika i koristi), te jasno pojasniti način primjene lijeka u svrhu što bolje suradljivosti pacijentica u drugom stanju kako bi se izbjegle neželjeni štetni događaji.
Nažalost, postoji vrlo ograničena količina informacija o mogućim neželjenim učincima i rizicima primjene lijekova novijeg datuma po trudnicu i fetus, a pogotovo o onim lijekovima koji imaju bezreceptni režim izdavanja te su trudnicama vrlo dostupni za samoliječenje.

Samoliječenje ili automedikacija je najstariji oblik liječenja, gdje pacijent(ica) ima značajno aktivniju ulogu, brži i lakši pristup lijekovima koji se mogu sigurno uzimati i bez liječničkog nadzora.
Proizvodi za samoliječenje obuhvaćaju lijekove koji se izdaju bez liječničkog recepta (OTC- eng. Over The Counter, tzv. bezreceptni lijekovi), medicinske proizvode za samoliječenje, dodatke prehrani, dermokozmetičke proizvode, uključujući i sve popularnije biljne pripravke, eterična i biljna ulja, homeopatske lijekove i dr.

I sama prehrana tijekom trudnoće, dojenja i uvođenje nadohrane bebama spada u oblike samoskrbi i očuvanja zdravlja.

Uz prikladni savjet zdravstvenog stručnjaka, samoliječenje može značajno utjecati na poboljšanje simptoma kod raznih tegoba, no jednako tako neinformiranost trudnice i liječnika može imati klinički značajne negativne ishode!

Najčešće tegobe o kojima savjetujemo trudnice  su jutarnja mučnina, konstipacija, upala mokraćnog mjehura, vaginalne infekcije, nervoza, imunitet, anemija.

Ljekarne_Naslovna slika

 

O poteškoćama koje nastaju pri dojenju kao npr. bolne i raspucale bradavice, neispravna upotreba izdajalica, bolna prsa, gljivice u ustima djeteta, nesigurnost i neispavanost.

Često se javlja bojazan majke da nema dovoljno mlijeka. Potrebno je poznavati fiziologiju laktacije, u prvim danima je moguće da istiskivanje mlijeka u kanaliće bude otežano, što majke često poistovjećuju s nedostatkom mlijeka te posežu za adaptiranim mlijekom.

Bolne i ispucale bradavice najčešće su posljedica neadekvatnog položaja djeteta na dojci.

Prema istraživanju iz 2014.godine na području Bjelovarsko – bilogorske županije 5% majki je imalo apsces, oko 35% je imalo poteškoće za zastojnom dojkom/mastitisom, 25% s ragadama i bolnim bradavicama, a samo 30% nije imalo nikakvih poteškoća.

Za rješavanje ovih poteškoća potrebno je dobro poznavati fiziologiju laktacije, pravilan položaj djeteta na dojci te znanje o različitim položajima majke u kojima može dojiti.
Zato je psihosocijalna potpora majci već tijekom trudnoće, u vidu trudničkih tečajeva i savjetovališta u ljekarni, kao i adekvatna zdravstvena skrb nakon poroda te neizostavna patronažna skrb, neophodna pomoć majci u smanjenju teškoća kod dojenja.

Osim savjetovališta za majke, trudnice i dojilje te prostora za dojenje,  na inicijativu Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo, i UNICEF-a uz potporu  Ministarstva zdravstva,  Hrvatskog  farmaceutskog društva pokrenut je tečaj usavršavanja ljekarnika na području Hrvatske na kojem je aktivno sudjelovala i Ljekarna Bjelovar.

Riječ je o seminaru koji je prvi puta organiziran u Bjelovaru, odnosno Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je prva županija u Hrvatskoj koja je stekla naziv Prijatelja dojenja.

U organizaciji seminara  „Ljekarne – prijatelji dojenja“ je sudjelovala Bjelovarsko-bilogorska županija koja već godinama intenzivno podržava projekte promicanja dojenja, što je i omogućilo postizanje opisanih rezultata.

Nakon Bjelovara seminar je održan u Koprivnici, Hrvatskom farmaceutskom društvu te Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Cijeli projekt popraćen je na lokalnoj razini u suradnji s medijima na izrazito visokom nivou.

Pripremila: Katarina Fehir Šola, mag.pharm.,univ.mag.pharm.

ZU Ljekarna Bjelovar