Podrška dojenju u Vinkovcima i okolici

Patronažne sestre su kroz svoj dugogodišnji rad, prilikom individualnih posjeta majkama, i inače promicale dojenje kao najzdraviji način prehrane novorođenčadi, dojenčadi i male djece te im pružale stručnu pomoć u slučaju poteškoća s dojenjem i na terenu su se suočavale sa znatnim poteškoćama oko dojenja.

HUGPD Vinkovci

Stoga su se stručno usavršavale kako bi majkama pružile informacije o dojenju temeljene na dokazima. Održavale su se i grupe za potporu dojenju kako bi majke međusobno izmjenjivale iskustva a trudnice su se prilikom trudničkog tečaja pripremale za dojenje.
Tako se i razvijala ideja o savjetovalištu koja je trebala biti realizirana i ranije, ali zbog epidemiološke situacije prethodnih godina prvo smo osnovale telefonsko savjetovanje svakim radnim danom između 7 i 20 sati.

HUGPD Vinkovci1

Sada smo napokon uspjele realizirati ideju savjetovališta.
Imamo svoj prostor kojeg smo opremile potrebnim materijalom za edukaciju poput ručne i električne izdajalice, modelom dojke, stolićem za premotavanje, stolicom za dojenje, postoji i kutak za igranje te majke mogu povesti i svoju stariju djecu.
Zasad provodimo individualni rad, ali u budućnosti planiramo tu uključiti i rad s grupom.

Savjetovalište se održava u prostoru ambulante u naselju Kanovci na adresi Frane Kršinića 17, srijedom od 11-13 h te po dogovoru.
Patronažne sestre koje možete kontaktirati su Martina Brkić (099 438 2902) i Željka Ćavar (099 438 2889).

Povodom Nacionalnog tjedna dojenja 03.listopada 2022. održale smo radionicu s majkama i trudnicama u prostoru našeg savjetovališta.
Obrađene su teme o pravilnim položajima pri dojenju i primjeni ručne i električne izdajalice te su majke međusobno izmjenjivale vlastita iskustva o dojenju i porodu.

Također je u prostoru patronažne sestre Vesne Dakić u Ceriću održana radionica s majkama 05.listopada 2022.

HUGPD Cerić

Početkom rujna ove godine patronažna sestra Marija Dejanović je u Andrijaševcima održala predavanje o dojenju majkama i trudnicama.

HUGPD Andrijaševci

Naš trud i rad su prepoznali djelatnici Hrvatskog radija Vukovar te su nas odlučili javno podržati kroz intervju u njihovoj emisiji.
Javnozdravstvene akcije promicanja dojenja ćemo nastaviti dalje budući da se pokazao veliki interes majki i javnosti.

Pripremila:
Željka Ćavar, bacc.med.techn.