Važnost međusobne podrške partnera i obitelji

dojenje

Dojenje je prirodni proces koji će biti još uspješniji ukoliko majka koja doji ima potrebnu podršku.Tijekom dojenja, a naročito u prvim tjednima možete imati osjećaj iscrpljenosti i uz to manje sigurnosti. Majka će imati potrebu za malo slobodnog vremena tijekom kojeg će se moći odmoriti i posvetiti samoj sebi. Najviše od svega u tome će joj pomoći emocionalna podrška bliskih osoba a prvenstveno partnera.Ukoliko je partner dobro informiran i spreman za pružanje pomoći i podrške dojenje će biti uspješnije.

dojenje

Dolazak djeteta predstavlja nove izazove za svaku obitelj i donosi određene promjene u svakodnevnim aktivnostima.Mala beba treba dosta pažnje i energije obaju roditelja pa se na te potrebe treba i prije pripremiti.Fizički i emocionalni zahtjevi koji se mogu pojaviti u samom početku biti će lakše prevladani ukoliko će postojati uzajamna pomoć i podrška partnera.

Tu se mogu uključiti i članovi obitelji, prijatelji i bliske osobe čiju pomoć i podršku možete prihvatiti i zamoliti ih da obave dogovorene aktivnosti umjesto vas (nabava namirnica, plaćanje računa, priprema obroka) ili vam mogu pružiti potrebno ohrabrenje kroz zajednički razgovor i praktične savjete za nove dužnosti koje su od sada postale važan dio vašeg života.