Zaštita i promicanje dojenja u Osječko-baranjskoj županiji

Zaštita i promicanje dojenja u Osječko-baranjskoj županiji

28. Međunarodni tjedan dojenja 1.-7.8.2018.g.

Dojenje-temelj života

Od postanaka ljudske vrste žene su hranile djecu majčinim mlijekom i tako omogućavale preživljavanje ljudskog roda. Novorođenčad imaju razvijen refleks sisanja i gutanja , a majčino mlijeko im pomaže u prilagodbi za samostalan život. Kako dijete raste, mijenja se i sastav te količina izlučenog mlijeka. Svojim sastavom majčino mlijeko potpuno zadovoljava potrebu djeteta za hranom i tekućinom tijekom prvih šest mjeseci života, a u sebi ima i obrambene tvari koje štite dijete od mnogih bolesti. Dojenje je jedini prirodni način prehrane djece.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju isključivo dojenje do šest mjeseci, nakon toga nastavak dojenja uz dohranu do godinu dana, a daljnje dojenje do kada majka ili dijete  žele.

Zbog stalnog pada stope dojene djece, zaštita, promicanje i potpora dojenju predstavlja danas javnozdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja, pa tako i Hrvatske gdje se unazad nekoliko desetljeća bilježi sve manji broj dojene djece i kratko vrijeme dojenja što nas svrstava u zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.

U cilju pružanja što kvalitetnije podrške dojenju u zajednici, a sukladno nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja koji je donijela Vlada Republike Hrvatske ( Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016.), u lipnju 2016. godine Osječko baranjska županija osnovala je koordinacijski Tim za promicanje dojenja u županiji. U Tim su uljučeni predstavnici svih domova zdravlja u županiji.  Za voditeljicu Tim-a imenovana je Dragica Pavlović, mag.med. techn., rukovoditelj odjela patronažne zdravstvene zaštite i zdravstvene njege u Domu zdravlja Osijek.

Prioritet rada Tima je promocija dojenja u lokalnoj zajednici, edukacija građana o važnosti dojenja i nezamjenjivosti majčinog mlijeka te promicanju dojenja u javnosti kao poželjnog oblika ponašanja. Isto tako jedan od ciljeva je i edukacija zdravstvenih djelatnika koji rade s trudnicama, novorođenom djecom, dojenčadi i malom djecom radi pružanja što kvalitetnije skrbi . Županija Osječko baranjska i financijski je pomogla u ostvarivanju ovih ciljeva te u otvaranju Savjetovališta za dojenje.

Ministarstvo zdravstva izradilo je novi prijedlog Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje 0d 2018. Do 2020. godine. Osječko baranjska županija proširit  će  Tim u kojem će biti uključeni uz zdravstvene djelatnike iz primarne zdravstvene zaštite i zdravstveni djelatnici sekundarne zdravstvene zaštite- bolnica ( KBCO i OBN).

U planu su novi projekti u suradnji s Županijom, prvenstveno se planira raditi na edukacija edukatora, edukacija pedijatrijskih timova i timova obiteljske medicine radi stjecanja naziva- savjetovalište prijatelj dojenju, edukaciji svih zdravstvenih djelatnika, ljekarnika, edukaciji učenika u srednjim školama , ali i edukaciji laika-prvenstveno trudnica i njihovih partnera.

Ovogodišnji tjedan dojenja započeli smo već 1. 8.2018.g. tradicionalnim okupljanjem u Perivoju kralja Tomislava- „Drvengradu“  koju treću godinu za redom organiziraju patronažne sestre Doma zdravlja Osijek. Okupljanje trudnica, očeva, dojilja, djece, baka, djedova, zdravstvenih djelatnika….organizirano je s ciljem promicanja dojenja u javnosti i s jednom porukom- sve klupe u gradu su klupe za dojenje.

Zaštita i promicanje dojenja u Osječko-baranjskoj županiji

 

Istog dana u Općoj bolnici Našice, uz sudjelovanje patronažnih sestara Doma zdravlja Našice  održana su dva predavanja za zdravstvene djelatnike i uručen je promotivni plakat o dojenju za odjel ginekologije, rodilišta, pedijatrije te pedijatrijskim timovima u DZ Našice.

  1. Predavanja: Promicanje i zaštita dojenja u Osječko-baranjskoj županiji, Dragica Pavlović, mag.med. techn.
  2. Najčešći „mitovi“ o dojenju, Zorica Kovač, bacc.med. techn., IBCLC

Slika 2   Slika 3

 

Već slijedećeg dana 2.08.2018g. započeli smo s besplatnim trudničkim tečajem koji je Dom zdravlja Osijek poklonio svojim sugrađanima. Prijavilo se 30 mladih roditelja koji  imaju  priliku čuti nešto više pripremi za porod, njezi djeteta, dojenju ali i proći praktične vježbe i radionice.

Slika 4   Slika 5

  1. 8.2018g. nastavili smo obilježavanje tjedna dojenja u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Osijek, gdje smo im uručili plakate o promociji dojenja te je održano 5 kratkih predavanja za zdravstvene djelatnike i trudnice i rodilje.

Dojenje: temelj života – Dubravka Barač, dr.med.

  1. Dojenje je temelj života; ljubav, nježnost, sigurnost – Đurđica Piskač, bacc.med. techn.
  2. „Zlatni sat“- Maria Partić, primalja as., Matea Jurić, primalja as.
  3. Teškoće pri dojenju nedonoščadi – Maja Vrabec, bacc.med.techn.

Podržimo dojenje zajedno – promocija dojenja u zajednici – Silvija Klasić Jovanović, bacc.med.techn., IBCLC

 

 

Slika 6

7.8.2018g. podržali smo i pridružili se Domu zdravlja Beli Manstir  u obilježavanju tjedna dojenja- podrška dojenju u javnosti. Tom prigodom su isto uručeni plakati o dojenju za pedijatrijske ordinacije.

Slika 7

Budući da su Plakati o dojenju izrađeni za sve pedijatrijske ordinacije u županiji, bit će još uručeni u DZ Đakovo, DZ Valpovo i DZ Donji Miholjac.

Tijekom tjedna dojenja imali smo 3 objave o dojenju u Glasu Slavonije te po 2 priloga na Slavonskoj i Osječkoj televiziji i jedan u Regionalnom Dnevniku.

I ovogodišnji tjedan dojenja usmjerili smo   na važnosti suradnje, zajedništva i partnertskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama. Pozvali  smo na zajedničko djelovanje političara, lokalne zajednice, medija i pojedinaca u promicanju i naglašavanju koristi dojenja za mentalno i tjelesno zdravlje svih ljudi.

Zahvaljujemo se  svim predavačima doma zdravlja Osijek :  Sanji Rupčić, dr.med., prim.mr.sc. Maji Štimac, spec. neonatolog.IBCLC, Dragici Pavlović, mag.med. techn., Dubravki Drokan, bacc.phy.techn., Martini Popović, bacc.phy. techn., Zorici Kovač, bacc.med. techn, IBCLC,  Andreji Majić, univ.bacc.med. techn i  Silvija Klasić Jovanović, bacc.med.techn., IBCLC, te predavačima Kliničkog bolničkog centra Osijek:  Dubravki Barač, dr.med, Đurđici Piskač, bacc.med. techn., Maria Partić, primalja as., Matei Jurić, primalja as., i Maji Vrabec, bacc.med.techn.

Hvala i svim drugim djelatnicima Doma zdravlja Osijek, posebno patronažnim sestrama, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Opće bolnice Našice, Doma zdravlja Našice i Doma zdravlja Beli Manastir što su sudjelovali u obilježavanju 28. tjedna dojenja.

Veliko hvala i ravnatelju Doma zdravlja Osijek Mati Lukiću, dipl.soc.radniku  i dr.sc. Ivani Stanić pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko baranjske županije što su se aktivno uključili u obilježavanju tjedna dojenja.

Isto tako se zahvaljujemo Županiji Osječko baranjskoj bez čije podrške bi sve ovo bilo teško ostvariti. I na kraju hvala i medijima koji nas kao i svake godine prate.

Pripremila:

Dragica Pavlović, mag.med.techn.,
Voditeljica Tima za provođenje Programa za promicanje dojenja Osječko-baranjske županije