Dojenje na zahtjev djeteta

Jedna od novosti koje Vas očekuju odmah nakon poroda je i dojenje. Zato je važno upoznati se sa fiziološkim potrebama novorođenog djeteta za hranom i tekućinom kao i sa prirodnim procesom stvaranja mlijeka u dojkama odmah nakon poroda ali i kasnije.
Novorođenče se prije poroda, za vrijeme svog intrauterinog razvoja, hranilo putem posteljice kroz pupčanu vrpcu što znači da je u vrijeme poroda njegov probavni trakt sterilan. Prvo što će dijete unijeti u njega trebao bi biti kolostrum, prvo mlijeko koje će se formirati u dojkama nakon poroda.
Zapremina želuca kod novorođenog djeteta tijekom prvih dana nije velika. Tako u prvom danu, količina koju može primiti želučić novorođenčeta po obroku je 4 do 7 ml. Oko trećeg dana zapremina raste na količinu od oko 25 do 30 ml da bi sa petim danom ona dosegla količinu od oko prosječno 50 do 60ml po obroku.
Sve je popraćeno i fiziolološkim stvaranjem mlijeka u vašim dojkama. Tijekom prva tri dana taj proces se pokreće u vašim dojkama i važnu ulogu ima hormonalni proces u vašem organizmu koji je nakon poroda „kemijski pokretač“ u stvaranju mlijeka. Jednako je važno i sisanje djeteta, jer se kroz taj mehanički mehanizam potiče izlučivanje stvorenog mlijeka u dojkama što povratno djeluje na novo stvaranje mlijeka.

 

Dojenje na zahtjev

                                                                       Foto: UNICEF, Kate Holt

Proces je prirodno i fiziološki uređen. Važno je samo slijediti prirodnu potrebu vašeg novorođenog djeteta i stavljati ga na dojku kada dijete pokaže potrebu za hranjenjem, pa je iz tog razloga važno da ste zajedno sa svojim djetetom cijelo vrijeme nakon poroda kako bi te znakove gladi prepoznali na vrijeme i omogućili da dijete bude na dojci onda kada ono to traži.
Na početku će vaša beba vjerojatno imati potrebu za češćim dojenjem i više od 12 puta dnevno što objašnjava fiziološki manja zapremina želuca kod bebe kao i vaša fiziološki manja produkcija mlijeka u samom početku. Iz tog razloga dijete će jesti manje količinske obroke ali će zato češće tražiti dojku.
Ovo je bitno znati kako ne bi imali sumnju i strah, a što se najčešće susreće kod majki, da dijete često traži dojku jer je gladno i da mlijeka nema dovoljno. Novorođenče će gotovo uvijek kada je budno, pokazati potrebu da bude na majčinim prsima jer ga dodir i kontakt sa majkom umiruje i pruža mu osjećaj sigurnosti.
Zajednički boravak majke i djeteta nakon poroda u rodilištu ali i kod kuće omogućiti će prirodno uspostavljanje ritma u dojenju za koji u početku ne bi trebalo očekivati da je u potpunosti pravilan već je njegovo formiranje potrebno prepustiti samom djetetu i znati da je potrebno određeno vrijeme za takvu ritmičnu regulaciju. Svako dijete ima svoje jedinstvene potrebe tako da nema pisanog pravila kojeg se treba pridržavati.
Svakako će te ispravno učiniti ako prepoznate i poštujete želju i potrebu vašeg djeteta bez dodatnih opterećenja sa nekim pisanim pravilima koja vas mogu samo zbuniti.
Slijedite prirodnu potrebu Vašeg djeteta a Vaš uloženi trud na početku omogućiti će zadovoljstvo u dojenju Vama i Vašem djetetu.