Dojenje značajno povećava dječji IQ

dojenje povećava dječji IQ

U vrijeme pandemije virusa H1N1, poznatijeg pod imenom svinjska gripa, mediji su se raspisali o načinima i mogućnostima liječenja i sprječavanja istog. Ipak, malo tko se dotaknuo teme gripe kod dojilja, za koju postoji veliki interes zabrinutih majki i očeva.
Majčino mlijeko na mnogo načina štiti zdravlje bebe. Kako majka dojenjem bebi prenosi korisna antitijela koja mu pomažu u borbi protiv mnogih infekcija, od svinjske gripe dosad su češće i teže obolijevala nedojena djeca.
Imuni sustav vaše bebe još nije razvijen i stoga je vrlo važno postupiti pravilno i sukladno liječničkim uputama . Nikako nemojte prestati s dojenjem u slučaju dolaska u kontakt s virusom

Dojenje značajno povećava dječji kvocijent inteligencije

Najnovije istraživanje pokazalo je da dojenje čini djecu znatno pametnijom i pomaže im u lakšem svladavanju pisanja i čitanja
U dosad najveće istraživanje bilo je uključeno 14.000 djece tijekom više od šest godina. Ispostavilo se da su oni koji su pili majčino mlijeko na testovima inteligencije ostvarili značajno bolje rezultate.dojenje povećava dječji IQ

U dobi od šest i pol godina djeca koja su pila isključivo majčino mlijeko u dojenačkoj dobi imala su 5,9 bodova više od prosječnog rezultata na testu. Učitelji u školi također su tu djecu ocjenjivali višim ocjenama u čitanju i pisanju nego djecu koja nisu bila dojena.

Prethodne studije također su ukazivale na vezu između dojenja i kvocijenta inteligencije, ali su se ti rezultati uzimali s dozom skepse, a znanstvenici su čak tvrdili da rezultati ovise i o majčinoj inteligenciji.

Naša studija pruža najjači dokaz da dugo dojenje djecu čini pametnijima

rekao je profesor Michael Kramer sa Sveučilišta McGill u Kanadi.

Također je rekao da bi ovi rezultati trebali pomoći u promoviranju, zaštiti i potpori dojenja. Profesor Kramer između ostalog kaže i da nije posve jasno jesu li za veću inteligenciju zaslužni neki sastojci koji se nalaze u majčinom mlijeku ili pak sama fizička i socijalna interakcija između majke i djeteta tijekom dojenja.

Vjeruje se da majčino mlijeko sadrži sastojke koji povećavaju mentalne sposobnosti, ali se također vjeruje da i sam čin dojenja zbog intimne veze majke i djeteta također pomaže djeci. U svakom slučaju, najnovije istraživanje ukazuje na ogromnu ne samo fizičku i psihičku, već i mentalnu dobrobit dojenja, a znanstvenici tvrde da je dobrobit tim veća što se dijete dulje doji.