30. Međunarodni tjedan dojenja 1.-7. kolovoza 2020.

Svjetski tjedan dojenja 2020 HUGPD

Podržimo dojenje za zdraviji svijet!

Obilježavanje ovogodišnjeg međunarodnog tjedna dojenja usmjereno je na utjecaj prehrane dojenčadi i na njegov utjecaj na okoliš i klimatske promjene.

Imperativ je stavljen na zaštitu, promociju i podršku dojenja za zdravlje planeta i njezinih ljudi.
Međusobno povezana priroda ljudi i planeta zahtijeva da moramo pronaći održiva rješenja koja ćemo moći zajedno koristiti.
Možemo smanjiti svoje ugljične i ekološke tragove počevši od načina prehrane dojenčadi i male djece. Ovdje je posebno potrebno i važno naglasiti vezu između dojenja i okoliša.

Svjetski tjedan dojenja 2020 HUGPD

Dojenje je jedno od najboljih ulaganja za spašavanje života dojenčadi i poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinaca i cjelokupnog stanovništva. Zaštita, promocija i podrška dojenju važne su strategije i potrebno je surađivati sa svim dionicima koji imaju direktan ali i indirektan utjecaj na dojenje.

 

HUGPD Najbolje je mamino

Što se može učinit?!

• Savjetovanje o dojenju je izrazito potrebno! Uključiti u savjetovanje sve žene / roditelje s malom djecom, osigurati im pristup stručnim savjetovanjima o dojenju u zdravstvenim ustanovama i zajednici.

• Primijeniti revidirane smjernice BFHI 2018. u sve zdravstvene ustanove, uključujući i privatne bolnice.

• Primijeniti /pribaviti potrebne resurse kako bi se u zajednici mogli provoditi programi promicanja dojenja, savjetovanje o dojenju i drugi oblici podrške bliske ženama / roditeljima.

• Imati mogućnost savjetovanja o dojenju prije i nakon poroda kako bi se osiguralo optimalno dojenje kao i stopa njegova rasta.

• Raditi na stvaranju lanca podrške u dojenju prepoznavanjem i uključivanjem ključnih aktera koji su posebno važni tijekom prvih 1000 dana od rođenja djeteta.

• Uključiti očeve / partnere u obiteljsku podršku i stvarati okruženje u kojem bi se cijela obitelj uključila u zaštitu dojenja.

• Osigurati rad i djelovanje grupa za podršku u dojenju majkama / roditeljima u zajednici i aktivno dijeliti vlastita iskustva sa drugima radi normalizacije dojenja.

• Razvijati nove kreativne ideje za virtualne i internetske aktivnosti putem kojih bi se mogle uključiti ciljne skupine.

Stvaranjem lanaca podrške stvara se potrebno i podržavajuće okruženje kojim se omogućuje svim ženama kao i njihovim obiteljima da ostvare optimalno dojenje – koliko majka i dijete to žele!

Zajedno možemo ostvariti ciljeve koji će osigurati dobrobit i zdravlje na globalnoj razini.

Izvor: https://worldbreastfeedingweek.org/

Pripremila: Dinka Barić