Osječko-baranjska županija osnovala Tim za promicanje dojenja!

Osijek, dojenje

U cilju pružanja što kvalitetnije podrške dojenju u zajednici a prema postavljenom nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja donesenom od Vlade Republike Hrvatske za 2015./16. god. osnovan je koordinacijski tim za promicanje dojenja i u Osječko-baranjskoj županiji.

Kolegica Dragica Pavlović mag.med.techn., Rukovoditelj odjela patronažne zdravstvene zaštite i Savjetovališta za dojenje i patronažna sestra  u DZ Osijek imenovana je od županije Osječko- baranjske za voditelja Tima za provođenje Programa za promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj na području Osječko -baranjske županije.

Tim uz voditelja ima još 10 članova,  predstavnike svih domova zdravlja županije. Članovi Tima su : mr.sc. Maja Štimac, spec.pedijatar i subspecijalist neonatolog (DZ Osijek), Vedrana Ćosić, dr.med, specijalizant obiteljske medicine(DZ Osijek), Zdrenka Konjarik, dr.med. specijalist pedijatar (DZ Đakovo), dr.sc. Štefica Mikšić, mag.med.techn. (DZ Đakovo),  Branka Zadol, dr.med. , spec.pedijatar (DZ Beli Manastir), Sanja Čugalj, bacc. med. techn,  (DZ Beli Manastir), Josipa Novaković, bacc.med.techn., (DZ Beli Manastir), Gordana Romić, bacc.med.techn.(DZ Valpovo), Marija Čošić, bacc.med.techn. (DZ Donji Miholjac),Dubravka Dorić bacc.med. techn. (DZ Našice).

Prva sjednica Tima održana je 01. kolovoza 2016. na kojoj je za zamjenicu voditeljice Tima izabrana pedijatrica mr.sc. Maja Štimac .

Dogovoren je i plan rada za 2016. godinu.  Kao prioritet rada tima stavljena je promocija dojenja u zajednici kao poželjnog oblika ponašanja. U tu svrhu povodom Međunarodnog tjedna dojenja u četvrtak 4.08.2016g. organizirana je i Grupa za potporu dojenju na otvorenom u Perivoju kralja Tomislava (Drvengrad) u vremenu od 10-12h. Pozvane sve majke koje doje, ili su dojile svoju djecu, trudnice, očevi , bake…i svi koji podržavaju dojenje  da podrže ovu  akciju dojenja u javnosti.

Planirano je i održavanje 20 satnog tečaja –edukacije UNICEFA  „ Savjetovališta za djecu prijatelji dojenja“ za pedijatrijske timove (liječnik i sestra) i za sve liječnike obiteljske medicine koji u svojim ordinacijama imaju  novorođenčad i dojenčad za područje cijele županije.

Osim toga dogovorena je izrada plakata o dojenju, promicanju dojenja u javnosti, radu Savjetovališta za dojenje. Ti plakati u suradnji s bolnicama u našoj županiji bili bi postavljeni u svakoj sobi rodilišta i u svim čekaonicama županijskih pedijatrijskih ordinacija.

HUGPD čestita na pokrenutim aktivnostima i mjerama u osiguravanju zaštite i promicanja dojenja u zajednici!

Plan događanja – Osijek

Preuzmite izvješće