Rad grupa za potporu dojenju u Vinkovcima, Županji i Bošnjacima

Pri DZ Vinkovci djeluju grupe u Vinkovcima, Nuštru, Starim Jankovcima, Ivankovu i Andrijaševcima. Održavaju se u prostorima patronažnih sestara ili općine.

U Nuštru sudjeluje i fitnes trenerica koja vježba baby fitnes s majkama i djecom.

Ivankovo1     ŽUPANJA-GPD2

Grupa u Vinkovcima je promijenila mjesto i vrijeme održavanja. Sad se grupa održava u prostoru stomatoloških ambulanti u pješačkoj zoni svaki prvi petak u mjesecu.

Popis grupa kao i kontakti svih patronažnih sestara se također mogu naći i na web stranici našeg Doma zdravlja, www.dzvk.hr.

Svoje aktivnosti objavljujemo i preko službenog Facebooka naše ustanove

 

Vinkovci 3 Vinkovci 1

 

 

 

 

 

 

Nuštar3

 

Untitled-1Osnivanje Grupe za potporu dojenja namijenjeno je trudnicama i majkama nakon poroda. Sama ideja proizlazi iz Programa promocije i unaprjeđenja dojenja u zajednici, odnosno to su aktivnosti i mjere koje su donesene u okviru Nacionalnog programa promocije dojenja Ministarstva zdravlja.

Svi se slažu da je majčino mlijeko najbolja hrana za dojenče i zdravlje djeteta. Iako većina majki želi dojiti svoje dijete, želje s jedne strane i ustrajnost majki u odluci za dojenje s druge strane ne idu uvijek ruku pod ruku. Majke često nailaze na teškoće pri dojenju, a tada im je potrebna emocionalna potpora, informacija i praktični savjet. Cilj je osnažiti majku da ima pravo dojiti, bilo kad, bilo gdje, dojenje je ZAKON. Važno je osvijestiti kod majke prednosti isključivog dojenja šest mjeseci i da je važno dojenje na zahtjev djeteta (a ne svaka tri sata što je još uvijek uvriježeno) i sve do 2.-3. godine djeteta ovisno koliko to dijete i majka žele.

Majke koje imaju dobro iskustvo u dojenju, imaju odskočnicu za sigurnu povezanost sa svojim djetetom koja djetetu omogućava dobro zdravlje i ujedno daje zdravog člana društva, a u konačnici zdravije društvo.

U našoj zajednici Grupu za potporu dojenja vodi patronažna sestra, u ambulanti Bošnjaci svake četvrte srijede u mjesecu u 11 sati.

BOŠNJACI-HUGPD novo