Stručni skup županijskih koordinatorica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja

U sklopu provođenja predviđenih aktivnosti prema projektu „Jedna patronažna sestra = jedna grupa“ uz financijsku potporu Ministarstva zdravlja ali i kao dio aktivnosti Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD) kao sunositelja u provedbi Programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2014. – 2016., u aktivnosti osnivanja koordinacijskih timova za promicanje dojenja u jedinicima lokalne i područne (regionalne) samouprave s ciljem pokretanja aktivnosti „Zajednica – prijatelj dojenju“, održan je Stručni skup za županijske koordinatorice HUGPD-a.

Održavanju Skupa pridružile su se i ostale kolegice, patronažne sestre i stručne voditeljice grupa za potporu dojenja iz svih naših Županija koje smo sa zadovoljstvom pozvali, jer ovo je bila i prilika da izmjenimo iskustva u radu i ukažemo na potrebe koje bi naš rad u vođenju grupa za potporu dojenju učinio boljim i kvalitetnijim.

Ispred Ministarstva zdravlja na Skupu je sudjelovala dr. Sanja Predavec, voditeljica službe Uprave za ambulantnu zdravstvenu zaštitu i zaštitu u zajednici, Službe za primarnu zdravstvenu zaštitu i zaštitu u zajednici.

Dr. Predavec istaknula je značaj rada grupa za potporu dojenju u promicanju dojenja u zajednici i naglasila mogućnosti u osiguravanju daljnje podrške Ministarstva zdravlja za održavanje ovih programa i projekata i u buduće, te nastavak provedbe svih aktivnosti u pružanju podrške dojenju kao i daljnju provedbu Programa za zaštitu i promicanje dojenja u budućim godišnjim razdobljima.Uputila  je poziv da se uključimo u dopunu potrebnih aktivnosti koje se trenutno nalaze u donesenom Programu.

Također nas je pozvala da se uključimo u poticaj osnivanja koordinacijskih timova za promicanje dojenja pri Županijama koje ih još nisu formirale, kako bi zajednički ostvarili željeni cilj „Zajednicu – prijatelj dojenja“ pri svakoj Županiji u RH.
Posebno je pohvalila provedenu online edukaciju i webinare koje je HUGPD realizirao za sve svoje članice udruge, u provedbi projekta „Jedna patronažna sestra = jedna grupa“, kao jedne od novih mogućnosti i načina u stjecanju znaja na dostupniji način koji ima svoju budućnost u primjeni za nas novom ali praktičnijem modelu u načinu provođenja edukacije.

IMG_4332 IMG_4334 IMG_4335 IMG_4337 IMG_4341 IMG_4342 IMG_4350 IMG_4351 IMG_4353 IMG_4357 IMG_4358 IMG_4361 IMG_4369 IMG_4373 IMG_4379 IMG_4407 IMG_4409 IMG_4415 IMG_4421 IMG_4423 IMG_4430 NASLOVNA

Prof. dr.sc. Josip Grgurić, ispred Ureda UNICEF-a zahvalio se svim sudionicama Skupa na velikom entuzijazmu koji su uložile i ulažu, kako bi rezultati u radu sa grupama za potporu dojenju bili što bolji te kako bi se osigurala podrška dojenju u zajednici na što kvalitetnijoj razini. Naglasio je izuzetan značaj u formiranju i ostvarivanju rada koordinacijskih timova pri svakoj Županiji kojima će se osigurati održivosti daljnjeg rada i razvoja HUGPD-a te je istaknuo potrebu valoriziranja rada voditeljica grupa što bi trebalo bit vrednovano kao jedna dodatna zvjezdica usluga za naše korisnike kroz rad patronažnih sestara, voditeljica grupa za potporu dojenju.

Dr.sc. Marija Čatipović dr.med. spec. pedijatar iz Bjelovara pozdravila je Skup i uputila je poziv svim županijskim koordinatoricama da joj se jave ukoliko će im trebati dodatna pomoć i savjeti u osnivanju i radu u koordinacijskim timovima s obzirom na iskustva koja posjeduje kroz rad u koordinacijskom timu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja promovira Zajednicu – prijatelj dojenju.

Od srca se zahvaljujemo svim kolegicama, patronažnim sestrama koje su svojim dolaskom i ovaj puta pokazale da je dojenje u fokusu rada patronažne djelatnosti !!

Veliko hvala našim predavačicama na izuzetno zanimljivim i korisnim  prezentacijama koje će nam pomoći u daljnem pružanje podrške dojenju svim našim korisnicama.

Posebno želimo izraziti zahvalnost ravnateljici ŠNZ-a „A. Štampar“, prof.dr.sc. Jadranki Božikov koja je i ove godine izašla u susret HUGPD-u i osigurala mogućnost korištenja prostora  ŠNZ-a za održavanje našeg Stručnog skupa.

Iskazana je potreba da se voditeljice grupa za potporu dojenju na ovakav način okupe svake godine što daje doprinosi dodatnom poticaju u njihovom radu pa se i mi kao udruga nadamo se da ćemo kroz buduće projekte osigurati nove prilike i mogućnosti za godišnjim stručnim sastancima na kojima ćemo moći dodatno uz razmjenu iskustava unaprijediti kvalitetu naših postojećih aktivnosti u pružanju potpore dojenju u zajednici.
Vaš HUGPD!