Dodijeljene Nagrade za promicanje prava djeteta u 2017. godini

Profesor Grgurić

U prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u ponedjeljak, 20. studenog 2017. godine, održana je svečana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2017. godini.

Dobitnik Nagrade za životno djelo je prof. dr. sc. Josip Grgurić, a dobitnica Godišnje nagrade gđa. Biljana Francišković.

IMG_1688_preview Profesor Grgurić

Svečanost dodjele Nagrade organizirana je povodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.
Nagradu, koju za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece dodjeljuje Odbor za dodjelu Nagrade kojeg osniva Hrvatski sabor, dobitnicima je uručila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić uz pomoć Dore Vranić, učenice 8. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka.

Profesor Grgurić

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pridružilo se UNICEF-ovoj globalnoj akciji #KidsTakeOver, a u sklopu simbolične akcije „Dan kada djeca preuzimaju svijet“ učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka zamijenili su uloge s ministricom, gđom Nadom Murganić i državnim tajnikom, gdinom Marinom Strmotom. Dora Vranić postala je ministrica, a Lovro Mutavčić državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na jedan dan.

Posebna zasluga prof. Grgurića, kao koordinatora UNICEF-ovih zdravstvenih programa u Hrvatskoj a usklopu razvoja programa „Rodilište – prijatelj djece“ je razvoj koncepta rada i djelovanja grupa za podršku dojenju čiji model rada je prepoznat kao jedinstveni model u svijetu.

Početkom provođenja ove inicijative te na poticaj prof. Grgurića, zajedno sa tadašnjim suradnicima sudjeluje u osnivanju Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju 2000.g. koja i danas na području cijele Republike Hrvatske sudjeluje u osiguravanju podrške dojenju u zajednici prema postavljenim principima rada na dobrobit djece i majki.

Profesor Grgurić

Njegova velika upornost i želja da se ostvare ciljevi kojima se postiže bolja zdravstvena skrb za svako dijete osigurali su realizaciju i provođenje brojnih zdravstvenih i socijalnih programa u Republici Hrvatskoj kojima se postižu dobrobiti na korist djece ali i cijele društvene zajednice.

HUGPD od srca čestita prof. dr.sc. Josipu Grguriću na dobivenoj Nagradi za životno djelo i poznavajući profesora vjerujemo da će mu ona biti samo daljni poticaj i obaveza da svojim radom i dalje utječe na razvoj zaštite, dobrobiti, prava i interesa djece.

Foto izvor: H.Ryznar/UNICEF