Tečaj o dojenju u Bjelovaru

Od 9. do 11. ožujka na Veleučilištu u Bjelovaru održao se Međunarodni tečaj I. kategorije, pod nazivom “Suvremene spoznaje o dojenju za Rodilište prijatelj djece”.

Tečaj_1

Ideja za organizacijom ovog međunarodnog tečaja potekla je od našeg doktora Gorana Pavlovića, koji je svjestan važnosti svih tema o kojima ćemo govoriti sljedeća tri dana. Vjerujem i nadam se da smo cijeli proces zamislili i organizirali jako dobro. Svima vam se zahvaljujem na ukazanom povjerenju i što ste nas odlučili posjetiti u ovako velikom broju, istaknula je poznata bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima Pravilnik o zaštiti i promicanju dojenja. Taj pravilnik se primjenjuje posljednjih desetak godina te se redovito mora obnavljati.

Tečaj_3

U tijeku je donošenje novog programa koji će trajati od 2023. do 2026. godine, a donosi ga Vlada Republike Hrvatske. Da je u našoj zemlji dojenje veoma važno svjedoči to da su Hrvatski sabor i Vlada RH do sada redovito donijeli sve te važne dokumente. Prije tri godine WHO je napravio reviziju starih pravila koja se odnose na projekt “Bolnica – rodilište prijatelj djece” i mi smo ta pravila usvojili. Cilj našeg tečaja je da se upoznamo s novim pravilima i koracima, no na ovaj način smo željeli popuniti prazninu koja je nažalost nastala zbog pandemije koronavirusa zbog koje duže vrijeme nije bilo edukacija o dojenju, naglasio je doktor Milan Stanojević, dodavši kako je dojenje proces star između 200 i 300 milijuna godina.

Tečaj_2

Dojenje je našoj vrsti omogućilo da opstane te zbog svog značaja, zaštita dojenja mora biti na prvome mjestu. Manje ćemo pogriješiti ako majci savjetujemo da nastavi dojenje, nego da ga iz nekog razloga prekine. Jedino je potrebno razlučiti dozvoljava li majčino zdravstveno stanje dojenje ili ne, kaže Stanojević.

WhatsApp Image 2023-03-10 at 18.43.26 (1)

Sudjelovalo je oko sto sudionika, oko pola zdravstveni djelatnici iz rodilišta, sestre, primalje, patronaža, a druga polovica studenti 6. semestra stručnog studija sestrinstvo.

WhatsApp Image 2023-03-10 at 18.43.26 (2)

Uspjeli smo održati interes polaznika kroz sva tri dana i nije bilo manjeg odaziva drugi i treći dan.
Predavači su sudjelovali iz Škotske, Slovenije, Švedske, Londona, Bosne i Hercegovine te su uspješno odradili svoja predavanja putem zooma. Odmah po završetku tečaja sudionici su polagali test od 30 pitanja. Test je putem linka stavljen na web stranicu Veleučilišta u Bjelovaru.

Pripremila: Mr.sc. Marija Čatipović dr.med., spec. pedijatar