Nezamjenjiva podrška dojenju u zajednici – Grupe za podršku dojenju!

Najbolje je mamino

Nezamjenjiva podrška dojenju u zajednici – Grupe za podršku dojenju!

Više od dvadeset godina diljem Hrvatske se okupljaju i djeluju grupe za podršku u dojenju u zajednici. Patronažne sestre njihovi su inicijatori i koordinatori uz pomoć i podršku majki u lokalnoj zajednici.

HUGPD Najbolje je mamino
Najbolje je mamino

Sastanci grupa održavaju se 1-2 puta mjesečno  gdje se razmjenjuju brojne stručne i iskustvene informacije o njezi, prehrani, rastu i razvoju dojenčadi i male djece a cilj je osigurati podršku i ojačati samopouzdanje majkama kako u dojenju tako i osiguravanju potrebne skrbi i njege za dijete tijekom prve godine njegovog života.

Najbolje je mamino
Najbolje je mamino

Održavanje rada grupa nosi i određene izazove sa kojima se susreću patronažne sestre – organizacija prostora, motivacija majki da se uključe u rad grupe kao i sama motivacija patronažnih sestara da  pokrenu rad grupe u svojoj lokalnoj zajednici i tako omoguće još jedan oblik podrške dojenju kojim se doprinosi razvoju više stope isključivog i ukupnog trajanja dojenja a što ujedno i jedan od globalnih ciljeva održivog razvoja!

Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju radi na promociji rada svih grupa i jedan od ciljeva je da njihov rad bude zastupljen u svim područjima RH i da svaka majka koja želi može se uključiti u njihov rad.

Trenutno djeluje 221 grupa i njihove kontakte i informacije o radu možete naći na linku

https://www.hugpd.hr/o-nama/popis-grupa-za-potporu-dojenja

Najbolje je mamino Najbolje je mamino
Od srca se zahvaljujem majkama članicama grupe „Najbolje je mamino“ iz Sesvetskog Kraljevca koje svojim sudjelovanjem na našim mjesečnim sastancima zajedno omogućuju međusobnu potrebnu podršku u dojenju! Vjerujem da je sve naše grupe dijele jednaki osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti svojim radom.

HUGPD Najbolje je mamino

Pozivam voditeljice grupa da se jave sa svojim prilozima i podjele sa svima nama svoja iskustva! Drage mame, pozivam i Vas da podijelite sa nama svoje iskustvo u radu grupa!

Na ovom linku pronaći će te dodatne upute vezano uz slanje i objavu vaših priloga.

Hvala Vam puno svima!

Prilog pripremila:

Dinka Barić
predsjednica HUGPD-a i voditeljica GPD Najbolje je mamino