Druženje dojilja – podrška ženskoj mudrosti

druzenje_dojilja

Trudnice sanjaju svoje bebe, malene anđele. Ako su provorotke, kao ja, pritom niti ne sanjaju kakvi ih sve izazovi očekuju u pustolovini zvanoj majčinstvo.
Moram priznati da sam svo vrijeme trudnoće bila poprilično usredotočena na promjene koje su zahvatile moje tijelo te sam ih svesrdno pratila uz knjige o trudnoći. Moja priprema za roditeljstvo svodila se na kupnju stvari za dijete, pravljenje bebinog kutka, a iskustvo se svelo na višesatno paženje tuđeg djeteta te, naravno, na promatranje tuđih beba. Tuđe bebe su uvijek draže, posebice one koje imate uz sebe na sat, dva. Majka postaje roditelj 24 sata na dan, svaki dan, bez slobodnog vikenda i do kraja života.

U prvim danima života djeteta sve je novo i bez obzira što vam svi kažu da će vam se život potpuno promijeniti, a i vaš intelekt vam ponavlja isto, do tog otkrića morate doći postepeno, iskustveno, uz shvaćanje da je mališan u vašem naručju vaš. Vaše dijete ovisi o vama, potrebna mu je vaša beskrajna ljubav. Koliko je ta beba vaša, toliko je i misterij i ne pripada samo vama, već i svijetu, božanskom.

Ta mala lutkica postat će čovjek uz vašu pomoć, a onda će se otisnuti u svijet bez vas.

I usprkos tome što će svaka majka proći kroz najrazličitije osnažujuće emocije, beba zahtijeva mnogo majčinog angažmana, energije i svjetovne posvećenosti. Bebu treba nahraniti, ona ne pita: „Mama, jesi li pospana?“. Od početka i beskrajni sati mogu proći u dojenju, situaciji koju zanesena mlada trudnica nije ni mogla zamisliti. Bebi treba promjeniti pelenu. Bebu, pa i onu bez posebnih potreba, treba presvući, maziti, paziti, nositi, odčepljivati nosić, mazati osipe, skidati temperaturu.

druzenje_dojilja1

Rodivši, žena pristupa univerzalnom svjetskom klubu majki rodilja, žena koje su sudjelovale u čudu stvaranja života. Ostali koji nisu imali privilegij ili nisu izabrali roditi, pa ni očevi, neće vas u potpunosti razumjeti. Pa unatoč tome što po principu ipso facto žena koja rodi jest majka, ona to tek postaje i raste uz svoje dijete. Uviđamo da postoje mnoge druge istine, ne samo one znanstvene kojima smo navikli tako slijepo vjerovati. Doktori mogu imati odgovore na mnoga pitanja, ali na ona koja se dešavaju na razini emocija i jednog tako bliskog odnosa majka – dijete, mogu biti samo promatrači koji nude svoje teorije koje su pomodne i promjenjive naravi. Konzultirajući razne doktore i različite izvore literature majka može postati vrlo zbunjena oprečnim savjetima. U svemu tome što svježu majku „snađe“, uvijek dobro dođe ženska podrška.

Ljudi su socijalna bića, a u današnjem alijeniranom društvu, u kojem su proširene obitelji koje zajedno žive iznimka, mlade majke često brzo nakon poroda ostaju prepuštene sebi i izolirane s bebama u svojim stanovima, čekajući povratak supruga. Vesele se društvu, na ulici, u šetnji pozdravljaju druge majke s kolicima.
U GRUPI POTPORE DOJENJU MAJKA NAILAZI NA IZVOR: POTPORE, DRUŽENJA i INFORMACIJA IZ RUKU MAJKI. U tom druženju nalazite se u krugu „istih“ i uviđate da sve s čime se suočavate nije izolirani slučaj.

druzenje_dojilja2

Neke od najvažnijih istina koje sam spoznala u tome društvu su:
SVAKO JE DIJETE RAZLIČITO, kao i njihove reakcije, ritam spavanja i hranjenja, napredovanje, a kasnije i osobnost.
NIJE SAMO VAMA TEŠKO, kao Međimurka koja poslovično gleda k susjedu i neprestano se uspoređuje s drugima, našla sam da je činjenica da je u nekom segmentu moje dijete ipak manje zahtjevno oslobađajuća.

DIJETE TREBA PROMATRATI, vi koji ste s bebom gotovo 24 sata na dan najbolje ćete znati što učiniti. Pogledom na dijete, dakle neverbalnom komunikacijom, moći ćete utvrditi je li gladno, pospano, traži li društvo, treba li mu promijeniti pelenu.
PONEKAD JE MANJE VIŠE, što slijedi iz gornjeg. Ne treba ni pretjerivati s dječjom kozmetikom ni lijekovima.
JEDNO RJEŠENJE NIJE JEDINO ISPRAVNO, naposlijetku druženja majki su važna zbog potpore i ideja. Kad se nađete u škripcu, a dosadašnji način postupanja jednostavno „ne pali“, učinit ćete što god da bi vaše ljudsko mladunče bilo sretno i zadovoljno.
MAJČINSTVO JE SAMO JEDAN ASPEKT VAŠE OSOBNOSTI te postavši majka ne prestajete biti ona osoba od ranije. Dapače, kao sretan i zadovoljan pojedinac koji ima različite interese, u vašoj svestranosti biti ćete bolji uzor vašem malenome kad poraste.
Posljednje, možda čak i najvažnije, što vas nitko neće naučiti, ponavljam, BEZUVJETNA LJUBAV JE SVE ŠTO DJETETU TREBA.

Tatjana Pavlic Blažon,
Gloriina mama