Preživjeti babinje

Preživjeti babinje1

Iza vas je dugih devet mjeseci, od kojih je nekoliko posljednjih prošlo s problematičnim snom zbog otežanog okretanja u krevetu i učestale potrebe za mokrenjem. Gotov je porod, vidjele ste da to i nije bilo tako strašno kao što ste prvotno zamišljali. Vaše djetešce sneno leži u zipki uz vaš bolnički krevet, a pred vama je nova životna pustolovina zvana majčinstvo.

Prvi problemi su već počeli. Tako ste uzbuđene da neprestano gledate vaše malo slatko, fotkate ga mobitelom te zbog toga ne možete spavati. Svako malo stižu čestitke preko sms-a, a zapravo vam dobrano treba sna i odmora. Ne možete ustati iz kreveta bez da iz vas ne krene novi izljev sukrvice, lochie. Ako ste dobro „prošle“, moći ćete se čak i okretati po krevetu, odnosno sjesti. Trbuh vam izgleda kao da ste u šestom mjesecu trudnoće, dojke vam promaču spavaćce, a emocije vam se vrtoglavo penju po skali. Mislile ste da će problemi s učestalim mokrenjem već proći, ali oni još traju, pa i noću. Maternica vas ponovno zateže, ovoga puta jer se vraća u prvotni položaj.

Pitate li iskusne, reći će vam da je sve to sasvim normalno i da je razdoblje koje prolazite razdoblje od nekih prvih šest tjedana od poroda, odnosno babinje. To je vrijeme koje je optimalno potrebno da bi se rodilja snašla u svojoj novoj ulozi, pribrala misli i oporavila svoje tijelo.
Premda bi naslovna tema mogla ispuniti jedno cijelo poglavlje knjige, evo kompilacije savjeta kojiu su, prema mom osobnom mišljenju, najvažniji.

Odmor vam je prijeko potreban. Dakle, svi gosti, osim zaista najuže obitelji mogu pričekati. Vi idućih mjeseci ne idete nikamo. Da bi mogle biti nasmiješene, druželjubive i uslužne svojim gostima treba proći podosta vremena. Iako je vrlo teško priviknuti se na to da ovisite o pomoći drugih, ponuđenu ruku objeručke prihvatite. Znam, znam, ja sam se dizala nepotrebno jer nisam mogla gledati nataloženu prašinu u našem dnevnom boravku, ali ako imate nekoga uz sebe, ovo je pravo vrijeme da još malo budete „razmažene“ nakon trudnoće. Pokušajte uhvatiti čim više sna kada god možete jer djeca vrlo brzo mijenjaju navike sna, a pogotovo ako dijete nema grčeve, to još ne znači da ih neće dobiti. Dakle, ključna riječ je preraspodjela kućanskih dužnosti. O odlasku o nabavku i kupovinu nemojte ni pomišljati, mene su osobno kopkala propuštena ljetna sniženja.

Preživjeti babinje

Uspostavite prisni kontakt s bebom. Vaše dijete se tek zateklo van vašeg trbuha, a već ga istežu, mjere, uzimaju u ruke stranci čudnovatoga mirisa. Pružite sigurnu luku i nježnost. Vrijeme u bolnici je samo vaše te ga iskoristite da uspostavite bliskost s bebom, promatrajte je u oči, one su prozori duše. Dobar stari recept postavljanja djeteta skin to skin uvijek pali za smirivanje kod sasvim nove novorođenčadi.

Ako ste započeli s dojenjem znajte da je ono proces. Kao trudnice bile ste informirane o dobrobitima dojenja za dijete, ali niste ni pomišljale da ono od vas zahtijeva potpuni angažman i mnogo strpljenja. U dojenju vas nitko neće moći zamijeniti. Vjerojatno je da u početku podoj na jednoj dojci djetetu neće biti dovoljan za jedan obrok pa ponudite djetetu drugu i tako naizmjence. To često znači da ćete mnogo vremena provesti s djetetom na dojci. Stoga pronađite položaj koji vam najviše odgovara za menevriranje djetetom s jedne na drugu stranu. Najbolje je da odmah i odmarate s povišenim nogama. Ja sam po dolasku iz bolnice suprugu preotela omiljeni naslonjač s tabureom. Raskomotite se i pripremite veliku čašu vode, vidjet ćete da će vam trebati. Znajte da se isplati pomučiti, kada vam jednoga dana dijete bude prehlađeno i mnogo se budilo usred noći, vaša dojka i mlijeko bit će najbolji lijek za umirenje i ozdravljenje.

Kao majka djeteta koje je patilo od novorođenačkih kolika, osobno sam se uvjerila u važnost podrigavanja djeteta nakon obroka i važnost ispravnog držanja djeteta prilikom dojenja. Taj tako jednostavan postupak može donijeti više koristi i mira djetetu i vama te vam prištedjeti mnoge dječje suze. Metodom pokušaja našla sam da je najbolji način podrigavanja postavljanjem djeteta između vaših natkoljenica, u sjedećem položaju. Postavite bebu tako da joj trbuščić bude prislonjen na vaše bedro, a noge vise između vaših. Nježno pridržavajte glavu i gornji dio trupa bebe te je pridignite. Zavrtite je jednom u smjeru kazaljke, spustite na trbuh, pogladite po leđima. Ponovite u suprotnom smjeru. Vidjet ćete da će to brzo rezultirati ispuštanjem plinova na obje strane. Isti postupak možete napraviti i noću, ako se vaša beba budi za podoj. Ne bojite se da će se razbuditi. Vrlo brzo će dijete to prihvatiti kao rutinu, a vi nećete riskirati da morate ponovno ustajati nakon petnaestak minuta kada ste se napokon vratili u krevet. Osim toga, obratite pažnju na položaj djeteta u vašem krilu. Kada dijete siše, tijelo mora biti u istoj ravnini s glavom.

Prehrana s puno kalcija, izbjegavanje mlijeka i mlječnih proizvoda u slučaju grčeva. Osim vrlo poznatih načela da jedete uravnoteženo te mnogo povrća i voća, ako dojite gubite mnogo kalcija. Na gubitku ćete uvijek biti vi, a ne dijete. Mlijeko i mlječni proizvodi koje prehranom unosi majka su najčešći uzročnik kolika te njihovo izbacivanje iz prehrane može ublažiti grčeve djeteta, ako ih ne i potpuno eliminirati. Od značenja je i izbjegavanje hrane koja inače i vas nadima kao grah, kiseli kupus, gazirani sokovi. Često se postavlja pitanje odakle će onda dojilja dobiti kalcij. Na tržištu se nude dodaci prehrani, ali najbolji prirodni put su sjemenke sezama koje možete samljeti i prepržiti u tavi sa malo soli te koristiti kao ukusni dodatak svim jelima.

Opskrbite se ulošcima, jastučićima i izdajalicom. Higijenski ulošci su obvezatna oprema i trebat će vam još neko vrijeme po dolasku iz bolnice. Kad vam navre mlijeko, da biste spriječile mrlje na odjeći, najbolje je koristiti vatene jastučiće. Mijenjajte ih redovno jer se mlijeko ukiseli, a zasigurno vam ne treba još i ta nelagodnost. Ako se dogodi da u početku proizvodite više mlijeka nego što djetetu treba, važno se izdojiti jer može doći do vrlo neugodnih problema s dojkama kao što je np. mastitis (upala dojke). Aventova ručna izdajalica sasvim je učinkovita i brza te vam može omogućiti da i vi idete spavati za djetetom koje je netom usnulo na vašoj dojci.

Naučite smirivati vaše djetešce. Bebe su mali ljudi i iako imaju ograničene mogućnosti komunikacije, nalaze ugodnim sve one aktivnosti u koje ih uključujete. Vole da im se priča, da ih se masira, ljulja, pjeva čak i ako ne izražavaju bučno svoju potrebu za kontaktom. Naposlijetku, sve te aktivnosti pomažu razvitku njihovoga mozga koji nikada neće tako brzo napredovati kao u prvoj godini života. Pjevanje i zajedničko zibanje na velikoj pilates lopti meni je bilo od koristi i u najkriznijim trenucima plača.

Preživjeti babinje2

Dunstan baby language vam u prvih dva mjeseca djetetova života može pomoći da lakše shvatite i udovoljite djetetovim potrebama. Ovdje se zapravo ne radi o jeziku, već o jedinstvenom glasovnom obrascu koji proizvodi sva ljudska mladunčad i na ono „pa ja po plaču znam što želi“ daje odgovor da ne treba ni čekati da plač počne. Googlajte!

Pričekajte sa spolnim odnosima. Babinje je i u ovome smislu zaista vrijeme oporavka i za one koji su mislili da ih veliki trbuh priječi u trudnoći, morat će još pričekati. Još dugo po punom oporavku libido vam može biti bude uspavan jer mnogo dojenja utječe na vaše ženske hormone. Ako prvo menstruacijsko krvarenje dobijete brzo po porodu, nemojte se uplašiti zbog krvarenja koje je rijeđe teksture. To je zato jer se stijenka vaše maternice još nije zadebljala i oporavila do kraja. Čak i ako dugo ne dobite menstruaciju, čuvajte se od neželjene trudnoće!
U svakom slučaju, svim trudnicama u skorom iščekivanju, preporučam da svom partneru daju ovaj članak na čitanje kako bi bili pažljiviji prema vama u ovako delikatnom razdoblju.

Napisala: Tatjana Pavlic Blažon